Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2008. 14:21:43
IMA PRAVO TRAŽITI

Mesić traži uvid u račune veleposlanstava

Za trideset dana dostavit će mu se podaci o tome koliko troše naši veleposlanici.

Neven Jurica snimljen u posjetu Mesiću još 2007.
Neven Jurica snimljen u posjetu Mesiću još 2007. (CROPIX)

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) potvrdilo je u petak da je primilo zahtjev Ureda predsjednika za ispisom troškova nekoliko hrvatskih veleposlanstava za proteklih osam godina te je najavilo da će izvješće o tome dostaviti Uredu u roku od 30 dana.

"Zahtjev je stigao u četvrtak... Stojimo na raspolaganju Predsjedniku i on će dobiti sve podatke", izjavio je Hini glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

Po njegovim riječima, u idućih 30 dana bit će sastavljeno izvješće o izvršenju proračuna pet hrvatskih veleposlanstava u svijetu za razdoblje od 2000. do 2008. godine.

Riječ je o veleposlanstvima u Washingtonu, Londonu i Parizu te o misijama RH pri UN-u i EU-u.

Predsjednik Mesić nedavno je najavio da će od MVPEI-a zatražiti detaljno izvješće o troškovima nakon što je objavljena informacija da je veleposlanstvo u Washingtonu od 2004. do polovice prošle godine s američkim lobističkim tvrtkama sklopilo ugovore vrijedne 1,2 milijuna dolara. Na čelu veleposlanstva tada je bio Neven Jurica, od početka ove godine šef Misije RH pri UN-u.

"Tek sada vidim da su osigurana velika sredstva za lobiranje za koja ne znam na što su utrošena. Stoga ću tražiti da mi se točno podastru podaci o trošenju milijunskih sredstava na lobiranje, da se vidi koga se plaća i na koji se način troše ta sredstva", ustvrdio je nedavno predsjednik Mesić, dodavši kako su to sredstva hrvatske države i njezinih građana. (hina/metro-portal)

03.10.2008. 14:21:43
http://metro-portal.hr/mesic-trazi-uvid-u-racune-veleposlanstava/12213/