Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 23:34:57
DOVIĐENJA PREDSJEDNIČE

Mesić se družio s Tuerkom na obali rijeke Kupe

Susreti hrvatsko-slovenskog prijateljstva važni su jer njeguju bolji suživot, smatra predsjednik Slovenije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Oproštajni posjet predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića Sloveniji završio je večeras na susretu građana lijeve i desne obale rijeke Kupe u Vinici, na slovenskoj strani, u organizaciji Udruge slovensko-hrvatskog prijateljstva, a na susretu s prigodnim zabavnim programom bili su i sadašnji predsjednik Slovenije Danilo Tuerk i bivši predsjednik Milan Kučan te potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešič.

Predsjednik Tuerk tom je prigodom rekao da su susreti hrvatsko-slovenskog prijateljstva važni jer su njegovali i njeguju bolji suživot, a obećao je da će činiti sve što može na daljnjem uspostavljanju dobrih odnosa između dviju zemalja.

Ocijenio je da su prijateljski odnosi dvaju naroda moćni, pri čemu je dodao da se slaže s izjavom predsjednika Mesića na njihovu prvom susretu da je to prijateljstvo toliko moćno da ga više nikada neće moći pokvariti ni ribe ni ministri. Za predsjednika Mesića je rekao da je uvelike pridonio razvoju tog prijateljstva, ali i razvoju Hrvatske. Na početku govora predsjednik Mesić je bivšemu slovenskom predsjedniku Milanu Kučanu čestitao rođendan.

O međusobnim odnosima hrvatskoga i slovenskog naroda je rekao kako je pravo zadovoljstvo biti tu i uvjeriti se svojim očima da su najbolji prijatelji. "I ako nekome treba dokaz za to, onda je to ova manifestacija", dodao je.

Napomenuvši kako je danas u Sloveniji u oproštajnom posjetu, podsjetio je okupljene da je u odnosima dviju država bilo problema, neriješenih pitanja, retorike koja nije pomagala, pa i nerealnih i neutemeljenih zahtjeva, ali ništa od toga nije nerješivo i, kako je rekao, uz malo dobre volje, dalekovidnost, te političku hrabrost mogu se ukloniti sve prepreke za daljnji neometani međusobni razvoj.

Sporazumom o arbitraži graničnih prijepora, koji se, rekao je, ne mora do kraja sviđati ni jednoj strani, nazvao je "temeljem za dugoročno dobro rješavanje naših odnosa", a ne da granično pitanje u budućnosti "zatruje naše odnose".

Istaknuo je da je na novome hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i svim aktualnim i budućim predsjednicima dviju zemalja odgovornost da nastave putem suradnje zacrtanim u njegovih deset godina mandata s tri slovenska predsjednika, aktualnim predsjednikom Tuerkom, bivšim Kučanom i pokojnim Janezom Drnovšekom.

"Krajnji cilj neka im uvijek budu prijateljski dobrosusjedski odnosi naših država i naših građana, neka žive Hrvatska i Slovenija i ujedinjena Europa, naš zajednički dom", poručio je predsjednik Mesić. (hina/metro-portal)

 

14.01.2010. 23:34:57
http://metro-portal.hr/mesic-se-druzio-s-tuerkom-na-obali-rijeke-kupe/30714/