Metro-portal.hr

objavljeno 24.12.2009. 14:09:04
bebice

Mesić otvorio obnovljeno rodilište u Sisku

U obnovu stare zgrade koja je počela u siječnju ove godine, Sisačko-moslavačka županija uložila je vlastitih 35 milijuna kuna

(Miroslav Kiš/Cropix)

U Općoj bolnici "Dr. Ive Pedišića" u Sisku predsjednik Republike Stjepan Mesić svečano je danas otvorio nakon 70 godina obnovljenu zgradu Odjela ginekologije i porodništva u sastavu kojeg je i obnovljeno rodilište s 30 soba za novorođenčad, roditelje i pacijentice, s pet operacijskih dvorana.

U obnovu stare i dotrajale zgrade tog odjela u sisačkoj bolnici, koja je počela u siječnju ove godine, Sisačko-moslavačka županija uložila je vlastitih 35 milijuna kuna. Novo rodilište u prvom tromjesečju iduće godine opremit će se najsuvremenijom medicinskom opremom u nabavu koje će županija uložiti 10 milijuna kuna.

Predsjednik Mesić je čestitao županici Marini Lovrić-Merzel i svima koji su pomogli obnovu toga važnog i vrijednog zdravstvenog objekta.

"Ako i za što mora izdvajati ova zemlja, onda mora za svoju budućnost", istaknuo je.

Poručio je i drugim gradovima i županijama da ne očekuju novac samo iz državnog proračuna za slične objekte, nego da se, kao Sisačko-moslavačka županija, samoorganiziraju i grade potrebne objekte.

Pokretačici obnove sisačkog rodilišta, županici Lovrić-Merzel, donatorima, izvođačima radova u ime bolničkih djelatnika i građana zahvalio je pomoćnik ravnatelja dr. Miroslav Anadolac. Naglasio je da je "Sisak dobio najsuvremeniji odjel u kojem će se liječiti žene i rađati novi naraštaji, naša budućnost".

Županica Lovrić-Merzel zahvalila je svima koji su pomogli u obnovi rodilišta nakon 70 godina, rekavši da je obnova završena u roku, do Božića ove godine, kao što je i obećala na početku gradnje.

"U novom rodilištu 'babice' će imati puno bolje radne uvjete, a onima koji će dolaziti na svijet sigurno ništa neće nedostajati", rekla je županica, napomenuvši da je to jedno od najsuvremenijih rodilišta u Hrvatskoj. Dodala je da se kao žena, majka i županica ponosi time što je obnovljeno rodilište u kojem se ona rodila, u kojem je ona rodila i u kojem će, u puno boljim i humanijim uvjetima nego u starom rodilištu rađati žene s područja županije.

U obnovljenu rodilištu sobe sa svojim imenima dobili su kumovi koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji "Kumovi za rodilište". Prvi kum sobe za majke i novorođenčad bio je predsjednik Mesić, a kumovi soba su: dr. Ivan Đikić, Ivana Vrdoljak Vanna, Zlatan Stipišić Gibonni, Slaven Bilić, Tereza Kesovija, Bojana Gregorić, Gordan Kožulj, Slavko Goluža, Miroslav Miletić, Slavo Striegl, Branko Breyer, Boris Breyer, Miroslav Škoro i Tony Cetinski.

Sobu za novorođenčad i majke u obnovljenu rodilištu, na prijedlog stručnog vijeća sisačke bolnice, dobila je i županica Lovrić-Merzel koja je i potaknula obnovu rodilišta nakon 70 godina.

U tri kruga humanitarne akcije, u veljači, travnju i prosincu, prikupljeno je milijun kuna koji će se iskoristiti za opremu soba u rodilištu. (hina/metro-portal)

24.12.2009. 14:09:04
http://metro-portal.hr/mesic-otvorio-obnovljeno-rodiliste-u-sisku/29313/