Metro-portal.hr

objavljeno 17.05.2012. 17:50:00
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Mesić mora platiti Jorasu 2000 eura odštete zbog uvrede

Sud u Kopru Mesića osudio zbog "povrede dostojanstva, časti i dobrog imena", kako je to Joras i tražio u svojoj privatnoj tužbi kojom je zahtijevao 31.000 eura odštete

Sud u slovenskom Kopru pravomoćno je osudio bivšeg hrvatskog predsjednika Stipu Mesića na plaćanje 2000 eura odštete Jošku Jorasu, zbog toga što ga je prije osam godina nazvao „redikulom u funkciji drugih", prenosi Hina.

Presudu je potvrdio Joras za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Joras, koji stanuje u naselju Mlinima u istarskoj općini Buje, u slovenskim se medijima dugo nazivao "borcem za granicu" jer osporava hrvatski suverenitet u svome selu budući tvrdi da je to sporno područje jer još nema međudržavnog ugovora o granici.

Slovenska agencija objavila je da je sud u Kopru Mesića osudio zbog "povrede dostojanstva, časti i dobrog imena", kako je to Joras i tražio u svojoj privatnoj tužbi kojom je zahtijevao 31.000 eura odštete.

STA podsjeća da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Mesić 2004. godine, kad je u godini slovenskih parlamentarnih izbora Joras na granici izazvao incident zatvaranjem prijelaza gredom, rekao da je nedopustivo da netko zatvara ceste i seli dio teritorija jedne države u drugu.

STA navodi da joj je savjetnik u Mesićevu uredu Tomislav Jakić potvrdio da je Mesić upoznat s presudom i da će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Uz to, on osporava nadležnost slovenskog suda za taj slučaj jer je hrvatski državljanin i jer je sporne izjave dao u Hrvatskoj.

17.05.2012. 17:50:00
http://metro-portal.hr/mesic-mora-platiti-jorasu-2000-eura-odstete-zbog-uvrede/71094/