Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2011. 14:07:00
POLITIKA

Mesić: Medijska hajka na mene zbog skretanja pozornosti s pravih problema

Mesić je dodao kako je duboko uvjeren da medijsko - politička hajka koja se podigla ne odražava raspoloženje i mišljenje većine građana Hrvatske

Stjepan Mesić
Stjepan Mesić (Goran Mehkek/CROPIX)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je za beogradski dnevnik ''Politiku'' od subote da se protiv njega u Hrvatskoj vodi medijska hajka kojom se želi skrenuti pozornost javnosti s problema građana Hrvatske, prenosi Hina.

''To je kampanja jedva vrijedna komentara. Odnosno - jest, ali samo zato da se razobliči. Riječ je o jeftinoj podvali kojom se pozornost javnosti želi skrenuti s pravih problema s kojima se hrvatski građani suočavaju iz dana u dan i proizvesti homogenost na platformi oživljavanja emocija i predrasuda kakve su bile dominanatne u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća'', rekao je Mesić u razgovoru za taj list, ustvrdivši da se protiv njega vodi medijska hajka od trenutka kada se oglasio u povodu haaških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Osuđeni generali su, po riječima Mesića, u toj igri tek statisti i oni pokretače kampanje i ne zanimaju, dok je on, kako je rekao, izabran kao cilj kampanje upravo zato što se godinama bespogovorno zauzimao za suradnju s Haaškim sudom i za suočavanje s istinom o prošlosti, ''što podrazumijeva i priznavanje zločina počinjenih na našoj, hrvatskoj strani''.

Mesić je dodao kako je duboko uvjeren da medijsko - politička hajka koja se podigla ne odražava raspoloženje i mišljenje većine građana Hrvatske.

Upitan da prokomentira najave o istragama o tome tko je Haagu dostavio Brijunske transkripte, Mesić je kazao kako ne treba istraživati one koji su, poput njega, surađivali s Haagom, već one koji nisu te utvrditi zašto nisu.

''Svaka prijetnja bilo kakvim istragama onima koji su - u skladu s našim Ustavnim zakonom - surađivali s Haaškim tribunalom, dovodi u pitanje iskrenost naše proklamirane spremnosti na tu suradnju i potencijalno je politički veoma opasna. A ja se u tome kontekstu nikakvih prijetnji ne bojim'', istaknuo je Stjepan Mesić.

Na upit je li presuda Gotovini i Markaču zapravo presuda Franji Tuđmanu, odgovorio je potvrdno, ustvrdivši kako je to indirektna presuda Tuđmanu, Gojku Šušku i najužem vodstvu oko njih.

''To nije presuda ni Domovinskom ratu, ni operacijama 'Bljesak' i 'Oluja', ni svima onima koji su u njemu sudjelovali, a najmanje je to presuda Hrvatskoj'', dodao je Mesić.

Odgovarajući na pitanje bi li se, nakon ove presude, premijerka Jadranka Kosor ili predsjednik Hrvatske Ivo Josipović trebali ispričati srpskim žrtvama kako je on to napravio u BiH ili srbijanski predsjednik Boris Tadić u Hrvatskoj i BiH, Mesić je podsjetio kako se kao predsjednik Hrvatske već ispričao za svako zlo koje je bilo tko, skrivajući se pod hrvatskim imenom, bilo kada i bilo kome nanio, te dodao kako ne bi imalo smisla da se od svakog novog predsjednika - niti Hrvatske, niti Srbije - traži da ponavlja ispriku.

30.04.2011. 14:07:00
http://metro-portal.hr/mesic-medijska-hajka-na-mene-zbog-skretanja-pozornosti-s-pravih-problema/58317/