Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2010. 19:15:49
LISABONSKI UGOVOR

Merkel: Njemačka više neće plaćati tuđe dugove

Više se ne smije dogoditi da plaćamo dugove drugih zemalja, rekla je Merkel pred Bundestagom

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u srijedu, obraćajući se Bundestagu uoči summita u Bruxellesu, najavljenu inicijativu za promjenom Lisabonskog ugovora u svrhu bolje pripreme Europske unije na moguće financijske krize.

"Moramo preventivno djelovati sada a ne tek kad nam voda ponovno dođe do grla", rekla je Merkel obraćajući se njemačkom parlamentu glede summita Europske unije u Bruxellesu u četvrtak, na kojemu će biti riječi o mogućim mjerama izbjegavanja financijskih kriza.

Angela Merkel je pred Bundestagom branila francusko-njemačku inicijativu za promjenom Lisabonskog ugovora u svrhu osiguravanja Europske unije od posljedica mogućih financijskih kriza. Takvo će stajalište Berlin i Pariz, usprkos žestokom otporu većine članica Europske unije, predočiti na summitu koji se održava u četvrtak i petak.

"Znam da francusko-njemački dogovor još ne znači ništa, ali isto tako moram reći da bez suglasja Francuske i Njemačke mnogo toga u Europskoj uniji ne prolazi", rekla je Merkel. Predstavnici Liberalno demokratske stranke (FDP) koja sudjeluje u radu koalicijske vlade Angele Merkel, istaknuli su potrebu drastičnih poteza u svrhu postizanja financijske stabilnosti.

"Više se ne smije dogoditi da plaćamo dugove drugih zemalja", rekla je predsjednica zastupničkog kluba FDP-a Birgit Homburger.

Oporba je Angeli Merkel predbacila unošenje razdora unutar Europske unije.

"'Dogovor iz Deauvillea' je otežao dogovor unutar Europske unije", rekao je predstavnik Socijaldemokratske stranke Njemačke Frank-Walter Steinmeier aludirajući na inicijativu Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja.

Predstavnica stranke Zelenih Renate Kuenast, Angeli Merkel je predbacila "diletantizam" u vođenju europske politike i "nelogičan kurs" u savladavanju financijske krize.(hina/metro-portal)

27.10.2010. 19:15:49
http://metro-portal.hr/merkel-njemacka-vise-nece-placati-tudje-dugove/50395/