Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2012. 17:22:54
STRAH OD RIZIKA

Mercator odustao od kupovine Pivovarne Laško

Uprava Mercatora objavila je da neće dati ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško jer smatraju da je ta operacija previše riskantna

Fotografija vijesti

Uprava slovenskog trgovačkog lanca Mercator odlučila je u petak da neće dati ponudu za preuzimanje skupine Pivovarna Laško (PL), javlja Hina.

O odluci da neće predati ponudu za kupnju skupine koja ima u vlasništvu 23,34 posto dionica Mercatora već je obaviješten i nadzorni odbor Mercatora, objavila je uprava trgovačkog lanca u priopćenju za javnost objavljenom na internet stranicama Ljubljanske burze.

Mercator kao razlog odustajanja od preuzimanja PL-a navodi velike rizike koju bi za Mercator ta operacija imala, s obzirom na uvjete što su ih Mercatoru postavili dioničari PL-a na skupštini. Ti uvjeti za Mercator bi predstavljali prevelik rizik koji se ne bi mogao kontrolirati, tvrdi Mercator kao pojašnjenje odustajanja od operacije.

Riječ je o zahtjevu dioničara PL-a da se izvede dokapitalizacije s izdavanjem novih dionica s udvostručavanjem sadašnjeg kapitala. Uz to, Mercator je kako navodi bio spreman za dionicu PL-a platiti 19 eura za dionicu, dok dioničari skupine zahtijevaju 34 eura. Sadašnja je cijena dionice Pivovarne Laško (PL) na LJubljansoj burzi oko 10 eura.

Većina slovenskih poslovnih analitičara i dalje smatra kako je najava Mercatora da će preuzeti PL imala za cilj spriječiti nastojanja Agrokora da realizira svoju neobvezujuću ponudu od 221 eura za dionicu za preuzimanje Mercatora.

19.01.2012. 17:22:54
http://metro-portal.hr/mercator-odustao-od-kupovine-pivovarne-lasko/67404/