Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2010. 08:45:57
LIJEK IZ VAŠEG VRTA

Menta: Otkrijte sva čuda ove biljke

Menta, metvica, pepermint ili stučnog naziva mentha piperita, biljka je koja se lako uzgaja, a donosi mnoge dobrobiti po zdravlje

Menta
Menta (Shutterstock)

Ulja koja sadrži, posebice mentol i meton, opuštaju mišiće probavnog sustava, oslobađaju od grčeva i pospješuju probavu. Mentolovo djelovanje na dišni sustav čini ga dobrim dodatkom lijekovima za prehlade i kašalj. Menta je također odličan sastojak kućnih lijekova za razne kožne iritacije. Samo neka od stanja koje menta može olakšati jesu: akne, artritis, vjetrovi, prehlade i gripa, kašalj, glavobolja, loša probava, mučnina, malaksalost, neugodan tjelesni miris, ubodi i ugrizi.

Povijest

Kako kaže grčka mitologija, kada se bog Pluton zaljubio u nimfu po imenu Menthe, njegova žena, Prosperina, poludjela je od ljubomore i pretvorila Menthe u biljku koju danas zovemo menta ili metvica. Na temelju ovog romantičnog mita, grčki filozof Teofrat službeno je menti dao njezino botaničko ime, menthe. Rimljani su mentu koristili kao začin i dodatak kuhanju, a Grci je koristili kao sredstvo za jačanje. Slavni engleski botaničar iz 17. stoljeća, Nicholas Culpeper, opisao je mentu kao iznimno dobar lijek za 40 različitih zdravstvenih problema.

Što sadrži?

U menti je identificirano više od 100 komponenti. Kao i u slučaju drugih medicinskih biljaka, njezini točni sastojci ponekad variraju, ovisno o tome gdje i kako je biljka uzgojena, i s obzirom da postoji stotinu različitih vrsta. Generalno, menta sadrži halapljivo ulje mentol, koje ublažava probavne probleme, čisti respiratorni sustav i olakšava bol. Također sadrži flavonoide rutin, luteolin, hesperidin, eriocitrin koji imaju antivirusna i antioksidantna svojstva.

Dobro je znati

Menta se lako uzgaja. Stručnjaci preporučaju uzgoj u loncima radije nego u vrtu, jer se biljka lako proširi. Menta preferira mnogo svjetlosti i plodno tlo. Koristite listiće za čaj, napitke, sladoled ili je dodajte kao začin povrću i drugim jelima.

25.10.2010. 08:45:57
http://metro-portal.hr/menta-otkrijte-sva-cuda-ove-biljke/50235/