Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2008. 09:55:12

Melamin u jajima

Nakon upozorenja FAO-a o mogućnosti ovakvih situacija, kineske su vlasti pronašle melamin kod životinja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Kineske vlasti objavile su u srijedu da bi se prisustvo melamina u jajima proizvedenima na sjeveroistoku Kine i prodavanima u Hong Kongu moglo objasniti zaraženom hranom za perad.

U priopćenju je vlada grada Daliana, sjedišta tvrtke koje je izvezlo jaja u Hong Kong, kazala da je pokrenuta istraga nakon što su vlasti te bivše britanske kolonije objavile to otkriće prošlog vikenda.

"Prema prvim rezultatima istrage moguće je da ta jaja imaju veze s hranom za perad zaraženom melaminom", objasnila je lokalna vlada.

"Trenutno se vodi istraga o podrijetlu zaraze. Ako se pokaže da je namjerno zaražena strogo će se kazniti zakonom", dodaje vlada u Dalianu.

Proteklog vikenda vlasti u Hong Kongu objavile su otkriće jaja s melaminom marke Hanwei. Nekoliko kineskih distributera ili onih prisutnih u Kini dali su na znanje da su povukli s polica svojih supermarketa ta jaja iz predostrožnosti.

U srijedu su vlasti u Hong Kongu objavile da su otkrile melamin u jajima druge kineske marke, tvrtke Jingshan Pengchang Agricultural Products, iz područja Hubeija. (hina/metro-portal)

29.10.2008. 09:55:12
http://metro-portal.hr/melamin-u-jajima/12743/