Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2008. 09:07:41
otrov naš svagdašnji

Melamin je već u globalnom lancu prehrane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Najprije je pronađen u dječjoj hrani, potom u svakodnevnim proizvodima od jogurta do čokolade, sada su i jaja kontaminirana melaminom, a priznanje kineskih državnih medija da je ta industrijska kemikalija redovito dodavana životinjskoj hrani u Kini potpiruje strahove da bi problem mogao biti mnogo širi, odnosno da bi se melamin mogao nalaziti i u ribi i mesu.

U svjetlu izvješća od srijede o širokoj uporabi melamina u životinjskoj hrani, zdravstveni stručnjaci kažu da je kineska vlada dobro znala više od godine dana da je u nju dodavan melamin.

Ipak, John Chapple, savjetnik u laboratoriju za analizu hrane Sinoanalytica u kineskom gradu Qingdao, kazao je da odluka da se dopusti državnim medijima da izvještavaju o godinama uporabe melamina pokazuje da je vlada sada vjerojatno ipak spremna aktivnije djelovati u pitanjima sigurnosti hrane.

Melamin, koji se koristi u proizvodnji primjerice plastike, dodavan je hrani slabije kvalitete kako bi ona bila bogatija bjelančevinama. Melamin u hranu može prodrijeti i slučajno, primjerice s plastičnih posuda, ali u Kini je on hrani dodavan namjerno.

Vrlo visoke razine melamina mogu dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca, a u ekstremnim slučajevima i do zatajenja rada bubrega.

Iako dio znanstvenika tvrdi da nije opasno konzumirati manje količine melamina, ta ocjena ne može biti definitivna jer dosad nije bilo testova o djelovanju te kemikalije na ljude, ocjenjuje agencija AP. Dok ona nije u rujnu pronađena u dječjoj hrani u Kini - od čega je umrlo najmanje četvero djece a 54.000 su hospitalizirane - za analize nije bilo potrebe.

Međutim, cijela situacija čini da su potrošači širom svijeta, posebno roditelji, postali posebno osjetljivi kada se radi o prehrambenim proizvodima iz Kine, kao i oko onih iz drugih zemalja koji imaju sastojke uvezene iz Kine. (hina/metro-portal)

01.11.2008. 09:07:41
http://metro-portal.hr/melamin-je-vec-u-globalnom-lancu-prehrane/12809/