Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2012. 19:06:45
EMIGRACIJA U PADU

Meksikancima SAD više nije 'obećana zemlja'

"Čini se da je zaustavljanje useljavanja rezultat brojnih čimbenika, uključujući slabljenje tržišta rada i stanogradnje, pojačanu kontrolu granice i porast deportacija", rečeno je

Fotografija vijesti

Priljev meksičkih imigranata u SAD zaustavljan je, a možda je i u padu, čime je okončan 40-godišnji val useljavanja u SAD iz južnog susjeda, stoji u studiji objavljenoj u utorak, javlja Hina.

Izvješće Pew Hispanic Centra govori da je val, s kojim je od 70-ih godina prošlog stoljeća u SAD ušlo 12 milijuna imigranata od kojih polovica ilegalno, počeo usporavati prije pet godina i da je u zadnje dvije godine u padu.

"Čini se da je zaustavljanje useljavanja rezultat brojnih čimbenika, uključujući slabljenje tržišta rada i stanogradnje, pojačanu kontrolu granice i porast deportacija", piše u izvješću.

Ostali faktori uključuju sve veću opasnost ilegalnog prelaska granice, kao i dugoročno smanjenje stope nataliteta u Meksiku. U izvješću se procjenjuje da će se imigrantski val nastaviti s oporavkom američkoga gospodarstva.

Oko 11,2 milijuna ilegalnih imigranata, od kojih je polovica Meksikanaca, živi i radi u SAD-u, a pitanje što s njima učiniti postalo je posljednjih godina goruće društveno pitanje.

 

24.04.2012. 19:06:45
http://metro-portal.hr/meksikancima-sad-vise-nije-obecana-zemlja/70367/