Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2010. 09:38:44
KRAJ KARIJERE

Meksička vojska ubila šefa jednog od najvećih narkokartela

Šef "Zaljevskog kartela", jedne od najvećih meksičkih organizacija za krijumčarenje droge, Ezequiel Cardenas, ubijen je u sukobu s meksičkom vojskom u saveznoj državi Tamaulipas

Ezequiel Cardenas
Ezequiel Cardenas (Wikipedia)

Oko 150 pripadnika elitnih postrojbi meksičke vojske vodilo je u Matamorosu, na samoj granici s SAD-om, pravi višesatni rat s naoružanim članovima moćnog narkokartela. U sukobu su sudjelovali i helikopteri meksičke vojske. Jedan od najtraženijih krijumčara drogom Cardenas, zvan "Tony Tormenta", ubijen je u pucnjavi, rečeno je iz istog vladinog izvora.

Novinar lokalnog dnevnika poginuo je u pucnjavi. Carlos Alberto Guajardo Romero koji je pratio događaj za lokalni dnevnik El Expreso 12. je profesionalni novinar ubijen ove godine u Meksiku gdje ih je od 2000. ubijeno gotovo 70, prema brojkama organizacije Reporteri bez granica.

Cardenas je bio brat bivšeg šefa "Zaljevskog kartela" Osiela Cardenasa, izručena SAD-u 2007. nakon što je bio zatočen u Meksiku od 2003. Washington je nudio pet milijuna dolara za njegovu hvatanje, a Meksiko 2,5 milijuna.

Savezna država Tamaulipas poprište je krvavih sukoba zbog suparništva "Zaljevskog kartela" i kartela "Zetas", koji se bore za nadzor nad trgovinom drogom za američko tržište, prvog svjetskog potrošača kokaina. (hina/metro-portal)

06.11.2010. 09:38:44
http://metro-portal.hr/meksicka-vojska-ubila-sefa-jednog-od-najvecih-narkokartela/50794/