Metro-portal.hr

objavljeno 17.01.2012. 08:13:00
KONTROVERZNA KNJIGA

Mein Kampf nakon više desetljeća ponovno u prodaji

"To je osjetljiva tema u Njemačkoj, ali nevjerojatno je da većini Nijemaca Mein Kampf nije dostupan jer postoji tabu, okružuje ga nekakva crna magija", tvrde izdavači

Fotografija vijesti

Čini se kako će kontroverzna knjiga Adolfa Hitlera ipak biti dostupna u Njemačkoj, nakon što je jedan britanski izdavač odlučio tiskati izvatke tog djela, javlja Hina.

No njemačka savezna država Bavarska koja ima autorska prava na tu knjiguveć najavljuje da će pokušati spriječiti objavljivanje.

Objavljivanje autobiografije nacističkoga vođe, a u knjizi se govori o njegovoj ambiciji da osvoji velike teritorije istočne Europe i tako osigura životni prostor tzv. rasi gospodara, u Njemačkoj je zabranjeno, osim za akademsko istraživanje.

Prvi od tri izvatka od 16 stranica, zajedno s kritičkim komentarom, izlazi krajem siječnja u stotinu tisuća primjeraka, rekao je Peter McGee koji je na čelu londonske izdavačke kuće.

"To je osjetljiva tema u Njemačkoj, ali nevjerojatno je da većini Nijemaca Mein Kampf nije dostupan jer postoji tabu, okružuje ga nekakva crna magija", rekao je.

"Mi želimo da Mein Kampf bude dostupan, da ga ljudi vide, i odbace. Tada će ga moći odbaciti u kantu za smeće za književnost", rekao je.

17.01.2012. 08:13:00
http://metro-portal.hr/mein-kampf-nakon-vise-desetljeca-ponovno-u-prodaji/67329/