Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2012. 18:14:44
DVA INCIDENTA

Medvjedi napadaju ljude u Sloveniji

U zadnjih pet dana u Sloveniji su medvjedi napali i ozlijedili dvije osobe koje su bezbrižno šetale svoje pse

Fotografija vijesti

U samo pet dana u Sloveniji su zabilježena dva napada medvjeda na vlasnike pasa koji su u prirodi šetali svoje ljubimce, javljaju slovenski mediji, prenosi Hina.

Posljednji se dogodio u nedjelju oko podneva kod sela Zapotoka u općini Ig, 15-ak kilometara južno od Ljubljane, kad je muškarca koji je u šetnju izveo svoga psa napao uznemireni medvjed. Čovjek je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u bolnicu u Ljubljani, a po prvim informacijama one nisu teške.

Nešto lošije je prošla 53-godišnja Slovenka u susretu s razdraženom medvjedicom u srijedu na području Kočevja, gdje je najveće stanište smeđeg medvjeda u Sloveniji i gdje su bliski susreti stanovnika s tom životinjom u proljetnim mjescima česti jer se medvjedi znaju približiti naseljima u potrazi za hranom.

Tu je ženu medvjedica udarila šapom u blizini glavne ceste. Navodno je medvjedicu, koja je vjerojatno u blizini imala mlade, isprovocirao njezin pas. Žena je zadobila ozljede glave, potres mozga, a slomljeno joj je i jedno rebro.

O oba incidenta obaviješten je zavod za slovenske šume koji upravlja populacijom od oko 500 smeđih medvjeda koliko ih po procjenama živi u Sloveniji, prvenstveno u južnom i središnjem dijelu zemlje. Zavod donosi odluke o godišnjem odstrijelu medvjeda kako bi se njihova populacija ograničila na optimalan broj, te eventualne odluke o izvanrednom odstrijelu u slučaju da medvjed napadne čovjeka.

27.05.2012. 18:14:44
http://metro-portal.hr/medvjedi-napadaju-ljude-u-sloveniji/71395/