Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2010. 12:17:00
JEDAN OD RIJETKIH

Medvedev otputovao na pogreb poljskog predsjednika Kaczynskog

Mnogi svjetski čelnici uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i njemačku kancelarku Angelu Merkel bili su prisiljeni otkazati put u Poljsku zbog blokiranog zračnog prometa

(Getty Images)
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev otputovao je u nedjelju iz Moskve u Krakov kako bi prisustvovao državnom pogrebu predsjednika Poljske Lecha Kaczynskog i supruge, poginulih 10. travnja u zrakoplovnoj nesreći kod Smolenska, javile su ruske agencije.

Agencija Itar-Tas navodi glasnogovornicu ruskog predsjednika Nataliju Timakovu koja je priopćila da je Medvedev poletio iz Moskve u Krakov. Druge pojedinosti Kremlj nije objavio.

Zrakoplov poljske vlade srušio se kod grada Pečorska u blizini Smolenska 10. travnja ujutro. Poljsko državno izaslanstvo od 88 članova, koje je putovalo na komemorativni skup u Katin, kao i osam članova posade, poginuli su u toj nesreći.

Mnogi svjetski čelnici uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i njemačku kancelarku Angelu Merkel bili su prisiljeni otkazati put u Poljsku na nedjeljni državni pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije zbog oblaka vulkanskog pepela koji je blokirao zračni promet diljem Europe.

Put u Krakov otkazali su i švedski kralj Carl XVI Gustaf, finska predsjednica Tarja Halonen te španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i kralj Juan Carlos I. U nedjelju je službeno potvrđeno da pogrebu ne mogu prisustvovati ni grčki ni bugarski čelnici. Izaslanstva Egipta, Makedonije, Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana su također otkazala planove da nazoče državnom pogrebu. (hina/metro-portal)

18.04.2010. 12:17:00
http://metro-portal.hr/medvedev-otputovao-na-pogreb-poljskog-predsjednika-kaczynskog/38109/