Metro-portal.hr

objavljeno 13.07.2011. 13:11:00
RUSKE POLITIČKE IGRE

Medvedev od ruskih oligarha traži da odluče tko će biti predsjednik

Medvedev se zadnje vrijeme u javnosti neizravno pokazuje kao reformator i modernizator, pažljivo izbjegavajući bilo kakvo kritiziranje Putina, kojem duguje sadašnji položaj

Fotografija vijesti

Na sastanku sa čelnicima najvećih ruskih kompanija, održanim iza zatvorenih vrata, ruski predsjednik Medvedev zatražio je od njih da se izjasne koga žele izabrati za budućeg predsjednika, javlja Hina. Ovim se potezom Medvedev nametnuo kao ozbiljni kandidat za još jedan mandat, iako se do sada mislilo kako samo „čuva" mjesto Putinu koji je zbog Ustava morao napraviti pauzu od 4 godine.

Po pisanju lista koji se poziva na neimenovanog sudionika sastanka u ponedjeljak, aktualni šef države ocijenio je da bi veliki privrednici odsad trebali birati između politike modernizacije za koju se zalaže Medvedev i kontinuiteta koji utjelovljuje premijer Putin.

Medvedev je na nedavnom gospodarskom skupu rekao da se rusko gospodarstvo mora modernizirati želi li izbjeći stagnaciju.

"Predsjednik nam je dao na znanje, na delikatan, ali nedvosmislen način, da je došao trenutak da poslovni svijet odabere koga želi za predsjednika: Medvedeva ili Putina", kazao je sudionik sastanka.

"To je bilo toliko neočekivano da sam ostao zaprepašten", dodao je on.

Sastanak je bio posvećen manjku ulaganja zbog odljeva kapitala iz Rusije od početka godine, a onda je Medvedev iznenada načeo temu predsjedničkih izbora.

Pisanje Vedomosti sugerira da Medvedev želi potporu poslovne zajednice u polutajnoj borbi njega i Putina za predsjedničku nominaciju na izborima sljedeće godine.

Medvedev i Putin još nisu objavili tko će se kandidrati na izborima, te mediji redovito prenose glasine o napetosti između predsjednika i premijera, koji sustavno opovrgavaju te informacije.

Medvedev se zadnje vrijeme u javnosti neizravno pokazuje kao reformator i modernizator, pažljivo izbjegavajući bilo kakvo kritiziranje Putina, svoga mentora, kojem uostalom duguje sadašnji položaj. Analitičari smatraju da bi u bilo kakvom izravnom sukobu Medvedev bio poražen jer nema formalnu izbornu bazu, dok se Putin, i dalje najpopularniji ruski političar, nalazi na čelu vladajuće stranke.

13.07.2011. 13:11:00
http://metro-portal.hr/medvedev-od-ruskih-oligarha-trazi-da-odluce-tko-ce-biti-predsjednik/61240/