Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2009. 15:46:53
POLITIKA ZNANOSTI

Međunarodni panel o klimatskim promjenama odbacio Climategate

Skeptici nisu u pravu, planet se ubrzano zagrijava zbog ljudskih aktivnosti, tvrdi IPCC

Jedan od 'friziranih' grafova koji nerealno prikazuju podatke o promjeni temperature na području Novog Zelanda
Jedan od 'friziranih' grafova koji nerealno prikazuju podatke o promjeni temperature na području Novog Zelanda

"Climategate" ne sadrži informacija koje bi proturiječile zaključcima izvješća Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC), o globalnom zatopljenju, rekao je u utorak francuski klimatolog Jean Jouzel, potpredsjednik IPCC-a.

"U elektronskoj pošti nema ništa što bi dovelo u pitanje klimatske promjene. Bila je to živahna razmjena podataka, jer su to privatne poruke" stručnjaka, rekao je Jouzel, potpredsjednik UN-ova tijela koje je zaključilo da je čovjek odgovoran za globalno zatopljenje.

Pojam Climategate, iskovan po uzoru na Watergate, američki skandal s prisluškivanjem protivnika zbog kojega je morao odstupiti tadašnji američki predsjednik Richard Nixon, izbio je u jeku priprema za svjetski summit o klimi što se održava u Kopenhagenu.

Autori Climatgatea tvrde da je globalno zatopljenje netočna teorija koja nije znanstveno potvrđena te da je produkt svjetski široke zavjere različitih interesnih skupina motiviranih profitom.

Analizirajući 1.000 elektronskih poruka i 4.000 dokumenata što su ih razmjenjivali znanstvenici koji su sudjelovali u izradi izvješća IPCC-a, skeptici tvrde da su znanstvenici zapravo podatke prilagođavali tako da izvješće podrži tezu o globalnom zatopljenju.

IPCC je zaključio da se planet ubrzano zagrijava zbog ljudskih aktivnosti, poglavito ispuštanja stakleničkih plinova, među kojima je CO2, u atmosferu, i da Zemlju očekuju katastrofični scenariji ne obuzdaju li svjetski čelnici zagrijavanje o čemu upravo treba odluke donijeti summit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

"Skeptici imaju pravo postojati (...) sada su i aktivniji zbog sastanka na vrhu o klimi u Kopenhagenu, ali nemaju novih argumenata", rekao je Jouzel.

Elektronska pošta i dokumente što su ih razmjenjivali klimatolozi sa sveučilišta EastAnglia u Velikoj Britaniji, netko je ukrao i objavio na internetu s jednog računala u Rusiji. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 15:46:53
http://metro-portal.hr/medjunarodni-panel-o-klimatskim-promjenama-odbacio-climategate/28147/