Metro-portal.hr

objavljeno 21.01.2019. 14:01:00
IT

Međunarodni HT izazov: rješenje velikogoričkih gimnazijalaca među najboljim idejama za spas hrvatskih šuma

Međunarodni izazov „Let's CHALLENGE – NB-IoT saves Croatian Trees“ potaknuo digitalne brainere na osmišljavanje rješenja za ranu detekciju šumskih požara, uz korištenje tehnologije Interneta stvari

Poljski tim je pobijedio
Poljski tim je pobijedio (HT)

Kako bi dodatno potaknuo razvoj inovativnih rješenja temeljenih na tehnologiji Interneta stvari, koja će pomoći u ranoj detekciji i prevenciji požara, Hrvatski Telekom je krajem 2018. pokrenuo međunarodni izazov „Let's CHALLENGE - NB-IoT saves Croatian Trees". U izazovu su sudjelovali timovi iz pet zemalja, a dva najbolja rješenja stigla su iz Hrvatske i Poljske.

Oba su tima svoja rješenja predstavila žiriju 18. siječnja u sjedištu Hrvatskog Telekoma. Prema ocjenama HT-ovog žirija u sastavu Krunoslava Vodičke, Roberta Fitoša i Tomislava Sladonje, najbolje rješenje za ranu detekciju šumskih požara razvio je tim iz Poljske (Konrad Zuchniak, Piotr Szelag i Piotr Jaglarz), dok je drugo mjesto osvojio GVG Firefighters - tročlani tim srednjoškolaca iz Velike Gorice (Patrik Vuković, Dorian Farkaš i Antun Drobnjak).

Vrijedne nagrade predstavnicima timova uručila je direktorica Sektora informacijskih tehnologija Sandra Mikuš koja je pritom istaknula: "Hrvatski Telekom je kompanija okrenuta budućnosti, novoj kvaliteti života i sveukupnom napretku hrvatskog društva. Stoga su ovakvi izazovi prirodan slijed našeg društveno odgovornog poslovanja i već prepoznate uloge HT-a kao promicatelja digitalizacije i STEM-a u Hrvatskoj. Mnoge su naše aktivnosti usmjerene na poticanje interesa mladih za STEM znanja i zanimanja te smo iznimno ponosni na naše srednjoškolce i njihovo rješenja za spas hrvatskih šuma."

HT Challenge je bio pravi izazov za digitalne brainere. Trebali su osmisliti rješenje za (super)rano detektiranje šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku, te ih s pomoću NB-IoT tehnologije povezati s aplikacijom ili platformom. Tehnologija Interneta stvari (Internet of Things - IoT) jedna je od najbrže rastućih industrija u svijetu, a podrazumijeva povezivanje iznimno velikog broja senzora koji prikupljaju i šalju relevantne podatke na temelju kojih je moguće pravodobno reagirati. Najbolji način  povezivanja senzora omogućuje upravo mrežna tehnologija Narrowband IoT (NB-IoT), koju je prvi u Hrvatskoj lansirao Hrvatski Telekom.

Mladi genijalci iz Velike Gorice oduševili su svojim rješenjem te istaknuli kako je zaštita hrvatskih šuma tema kojoj bismo svi trebali pridavati veliku pozornost. "Prijavili smo se na natječaj NB IoT Saves Croatian Trees kako bismo dublje ušli u ovu problematiku i pokušali ponuditi korisno rješenje. Htjeli smo iskoristiti naše dosadašnje znanje i prikupiti nova iskustva koja ćemo ugraditi u naš sustav očuvanja hrvatske, ali i svjetske vegetacije. Naš je projekt dijelom ostao na teorijskog razini, jer nam za daljnju realizaciju i nadogradnju trebaju dodatna financijska sredstva. Nadamo se da ćemo uspjeti razviti projekt do kraja."

Poljski je tim pobijedio sa svojim inovativnim rješenjem za otkrivanja požara u šumama, pod nazivom FireFinder. "Naši uređaji, pojasnili su, "precizno mjere atmosferske parametre u stvarnom vremenu, a osnaženi NB-IoT tehnologijom šalju te podatke u oblak. Glavna prednost našeg rješenja je istodobna analiza podataka s mnogih uređaja koji rade u mreži. Zahvaljujući tome, možemo precizno locirati mjesto požara, i dodatno, koristeći se sofisticiranim algoritmima strojnog učenja, predvidjeti buduće širenje vatre."

"Potičući razvoj i korištenje tehnologije Interneta stvari, Hrvatski Telekom gradi infrastrukturu koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Prednosti NB-IoT tehnologije očituju se u niskim troškovima i jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu,  osigurava nisku potrošnju energije potrebne za rad uređaja, te se odlikuje visokom razinom sigurnosti i pouzdanosti", izjavio je član žirija Tomislav Sladonja.

U HT-ovom virtualnom izazovu korištena je platforma nagrađivanog francuskog start-upa Agorize koji brojne tvrtke širom svijeta povezuje sa zajednicom od pet milijuna inovatora. Agorize tvrtkama pomaže u pronalaženju studenata, developera, start-upova i zaposlenika, i to s pomoću algoritma za pronalaženje partnera koji omogućuje brzo i jednostavno okupljanje multidisciplinarnih internacionalnih timova.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

21.01.2019. 14:01:00
http://metro-portal.hr/medjunarodni-ht-izazov-rjesenje-velikogorickih-gimnazijalaca-medju-najboljim-idejama-za-spas-hrvatskih-suma/116521/