Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2009. 15:32:17

Međunarodni dani jazza od 20. do 23. listopada

Na 19. međunarodnim danima jazza, koji će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupit će zvijezde svjetske jazz scene

James Carter
James Carter (Wikipedia)
Jedan od najznačajnijih jazz saksofonista mlađe generacije James Carter iz SAD-a otvorit će sa svojim triom festival 20. listopada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Antun Tomislav Šaban, umjetnički ravnatelj festivala.

Napomenuo je da je zbog smanjenog proračuna odlučeno da se umjesto sedam ili osam programa kao ranijih godina održi samo četiri, što predstavlja uštede smo u kvantiteti, ali ne i u kvaliteti.

Drugi dan festivala posvećen je najznačajnijoj obljetnici hrvatskog jazza - 50. godišnjici Zagreb Jazz Quarteta te 75. rođendanu njegova umjetničkog voditelja Davora Kajfeša. Tom prigodom članovi Zagreb Jazz Quarteta održat će jubilarni koncert.

Trećeg dana, 22. listopada, sa svojim triom gostuje poznati jamajčki pijanist Monty Alexander koji je svojedobno svirao s Frankom Sinatrom, Rayem Brownom i Bobom Marleyem.

Dane jazza zatvara James Morrison iz Australije, multiinstrumentalist, koji nastupa s austrijskim puhačima Juvavum Brass.

Šaban je najavio još jednu manifestaciju - Jazz ciklus u Lisinskom u sezoni 2009./2010., koja počinje 8. prosinca domaćim projektom pod vodstvom trubača Davora Križića. U veljači će nastupiti i recentni dobitnik Europske jazz nagrade Enrico Rava, a u ožujku norveški sastav "Northern Light".

Najveće ime ciklusa je legendarni gitarist Jim Hall, koji će nastupiti uz Joeya Barona na bubnjevima i Scotta Coleya na kontrabasu. Ciklus će završiti koncertom u svibnju, kad će nastupiti "Pocket Brass Band" s Ray Anderson na trombonu. Radi se o vrhunskim glazbenicima koji s odmakom od 100 godina evociraju rani jazz iz New Orleansa. (Hina/Metro-portal)

12.10.2009. 15:32:17
http://metro-portal.hr/medjunarodni-dani-jazza-od-20-do-23-listopada/24085/