Metro-portal.hr

objavljeno 11.02.2021. 10:01:00
BICIKLI

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao

Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 12. veljače sjednite na bicikl na putu do posla ili škole i pokažite sebi i drugima da se ipak može

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao
Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao (Arhiva)

Udruga "Sindikat biciklista" poziva građanke i građane Zagreba i Hrvatske da sutra, u petak 12. veljače, krenu biciklom na posao jer se obilježava Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao!

Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 12. veljače sjednite na bicikl na putu do posla ili škole i pokažite sebi i drugima da se ipak može! Pridružite se akciji registracijom na: https://winterbiketoworkday.org/ i obvežite se da ćete barem na taj dan, bez obzira na vremenske uvjete, biciklirati na posao ili u školu. Pozovite kolege i prijatelje, vozite se zajedno ili organizirajte prijateljsko natjecanje!, Pozvali su iz Sindikata biciklista.

Tena Šarić Rukavina iz Sindikata biciklista objašnjava: "Inicijativa međunarodnog prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno s  najviše građana koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo. Potrudimo se i ove godine te pokažimo kako puno Zagrepčana_ki, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske, vozi bicikl i zimi! Po običaju, možda nas u ranim jutarnjim satima sretnete na nekom punktu u Zagrebu kako dijelimo poklone zimskim biciklistima i biciklisticama. Stavite svoj grad na svjetsku kartu!"

Unatoč hladnom vremenu i pandemiji, bicikliranje je poželjni oblik kretanja gradom jer pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni prijevoz i smanjuje gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice. Osim toga, očekivani rezultat inicijative je da će se barem neki, koji prvi puta pokušaju zimi koristiti bicikl, ohrabriti i nastaviti voziti zimi, odnosno cijele godine. Iz Sindikata biciklista pozivaju: "Bicikliranje zimi nije nikakav bauk: potrebno se slojevito obući, no ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo, kapa, šal i rukavice te malo dobre volje ujutro. Također, budući da su dani kratki, potrebno je u uvjetima smanjene vidljivosti i noću upaliti prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi drugim sudionicima u prometu. Savjete za bicikliranje zimi možete pronaći na našoj web stranici."

Zimske službe potrebno je i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao. "Zato pozivamo zimske službe na čišćenje biciklističkih prometnih površina te da ih se ne koristiti za odlaganje počišćenog snijega. Također pozivamo lokalne vlasti da osiguraju alternativne pravce za bicikliste i pješake uslijed rekonstrukcija prometnica ili opasnosti od pada predmeta s građevina." poručuju za kraj iz Sindikata biciklista.

Kako biste potaknuli i druge, objavite svoje fotografije bicikliranja na posao na svojim profilima društvenih mreža uz hashtagove: #winterbiketoworkday i #winterbiketoworkdayZG ili #winterbiketoworkdayHR

 

Facebook event

11.02.2021. 10:01:00
http://metro-portal.hr/medjunarodni-dan-zimskog-bicikliranja-na-posao/130313/