Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2021. 15:01:00
ZAPAMTITE!

Međunarodni dan rijetke Gaucherove bolesti

Međunarodni dan Gaucherove bolesti: mogućnost kućne terapije značajno bi poboljšala kvalitetu života pacijenata

Znate li glavne simptome?
Znate li glavne simptome? (Arhiva)

Danas se obilježava Međunarodni dan Gaucherove bolesti. Prvi dan mjeseca listopada već je tradicionalno rezerviran za podizanje svijesti o ovoj rijetkoj metaboličkoj bolesti, od koje u svijetu boluje više od 60.000 osoba. Ove je godine, baš kao i nekoliko prethodnih, fokus na razgovoru o važnosti omogućavanja bolesnicima da primaju terapiju u kućnom okruženju.

Gaucher pacijenti su kronični bolesnici koji terapiju moraju primati doživotno, a primaju je u bolničkim centrima. Mogućnost kućne terapije značajno bi poboljšala kvalitetu života i pripomogla očuvanju njihovog zdravstvenog stanja. Nadamo se da će nadležne institucije prepoznati potrebe naših pacijenata, a sve odgovorne strane pozivamo da nas podrže u našim nastojanjima", izjavila je Sara Bajlo, dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.

Simptomi - na što obratiti pažnju?

Glavni znakovi i simptomi Gaucherove bolesti su uvećana jetra i slezena, nizak broj trombocita i hemoglobina te problemi s kostima i zglobovima. Do postavljanje konačne dijagnoze, uglavnom je u cijeli proces uključeno nekoliko različitih liječnika specijalista. U slučaju sumnje na Gaucherovu bolest potrebno se je javiti u metabolički laboratorij KBC Zagreb ili jednu od specijaliziranih ambulanti koje djeluju pri Referentnim centrima za rijetke i metaboličke bolesti Hrvatskoj. Tamo su pacijentima objašnjeni daljnji koraci, a postupak testiranja je jednostavan i bezbolan", objasnio je doc.dr.sc. Ivan Pećin, specijalist interne medicine, endokrinolog i dijabetolog iz Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za rijetke i metaboličke bolesti odraslih KBC-a Zagreb.

Tradicionalno se bolest dijeli na tri tipa: tip 1 koji je najčešći tip i kod kojeg nije uobičajena zahvaćenost središnjeg živčanog sustava, tip 2 nazvan i akutni neuronopatski. Karakterizira ga rano javljanje prvih simptoma, već u dojenačkoj dobi i kod kojeg rano dolazi do smrti bolesnika, prije druge godine života, te tip 3 ili kronični neuronopatski oblik koji karakterizira zahvaćenost središnjeg živčanog sustava, ali blažeg oblika.

Potreban sistematizirani registar oboljelih

U Hrvatskoj je trenutno 22 pacijenta s dijagnozom Gaucherove bolesti, no procjenjuje se da je nedijagnosticiranih Gaucher bolesnika i više. Trenutno se radi na planiranju i pripremi novog Nacionalnog programa za rijetke bolesti, koji bi omogućio stvaranje registra osoba s rijetkim bolestima, što će omogućiti bolju organizaciju zdravstvene i socijalne zaštite oboljelih.

Većina oboljelih na nacionalnoj razini ima tip I Gaucherove bolesti, kod kojega središnji živčani sustav nije zahvaćen. U većine naših bolesnika bolest je otkrivena kasnije tijekom odrasle dobi iako, ako je klinička slika izražena, i taj se oblik bolesti može javiti rano tijekom života. Ako se liječenje primjenjuje redovito i u primjerenoj dozi, s vremenom dolazi do normalizacije nalaza i života oboljelih.

Više informacija potražite na www.gaucherovabolest.hr.

01.10.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/medjunarodni-dan-rijetke-gaucherove-bolesti/134428/