Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2011. 10:49:00
PRIJETNJA NESTABILNOSTI

Međunarodna zajednica želi obnovu pregovora Izraela i Palestine

Izravni pregovori između dvije strane zamrznuti su unazad godinu dana a Palestinci žele dobiti priznanje svoje države od UN-a čemu se žestoko protive Izrael i SAD

Fotografija vijesti

Sadašnje stanje statusa quo u kojemu se Palestina pokušava izboriti za priznanje u UN-u, a Izrael čini sve kako bi blokirao taj pokušaj, prijeti gospodarstvima obje države i dugoročnoj stabilnosti tog područja, tvrde donatori palestinske samouprave, prenosi Hina.

Zabrinutost je izrazio norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gare Store koji je predsjedao redovitim sastankom odbora glavnih donatora na kojem su sudjelovali palestinski premijer Salam Fajad i pomoćnik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon.

Izravni pregovori između dvije strane zamrznuti su unazad godinu dana a Palestinci žele dobiti priznanje svoje države od UN-a čemu se žestoko protive Izrael i SAD.

"Poruka sa sastanka je da postoji hitna potreba, po mišljenju nas donatora, da se politički pregovori nastave kako bismo napredovali prema cilju da Izrael i Palestina žive jedno pored drugog", kazao je Store novinarima.

Svjetska banka, MMF i agencije UN-a izrazili su mišljenje da je Palestinska samouprava spremna upravljati svojom zemljom.

19.09.2011. 10:49:00
http://metro-portal.hr/medjunarodna-zajednica-zeli-obnovu-pregovora-izraela-i-palestine/63395/