Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2010. 21:58:30
POŠTIVANJE DAYTONA

Međunarodna zajednica oštro upozorava Dodika

Vlada Republike Srpske mora poštovati Daytonski mirovni sporazum u cijelosti, poručio je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/Cropix)

Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) u petak su dali punu potporu Visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku u njegovim naporima za osiguravanje poštivanja Daytonskog sporazuma kao i mogućnosti da on iskoristi sve ovlasti koje mu stoje na raspolaganju, priopćio je Ured Visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Izjava Upravnog odbora PIC-a izravni je odgovor na pokušaje osporavanja Inzkovih odluka koje dolaze iz Republike Srpske, uključujući i najave provedbe referenduma u tom entitetu.

"Veleposlanici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država te Španjolske i Turske koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC) snažno podupiru mjere i odluke Visokog predstavnika, kao i mogućnost da uporabi svoje ovlasti kako bi osigurao puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma", stoji u oštro intoniranom priopćenju.

Također se podsjeća kako je Inzko ranije jasno stavio do znanja da se stavovima Vlade RS i zaključcima Narodne skupštine RS iz prosinca prošle godine kojima se osporavaju odluke Visokog predstavnika i najavljuje provedba referenduma o njima krši Daytonski mirovni sporazum.

Vijeće za provedbu mira također naglašava vlastima Republike Srpske kako njihova tumačenja mirovnog sporazuma ne mogu biti zamjena za tumačenja Visokog predstavnika.

"Vlada Republike Srpske mora poštovati Daytonski mirovni sporazum u cijelosti i ne smije osporavati mjere poduzete na osnovu Daytonskog sporazuma i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a usvojenih sukladno Poglavlju VII Povelje Ujedinjenih naroda i mora ispoštovati preostale odluke donesene na osnovu ovih ovlasti", stoji u izjavi uz naznaku kako će Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstantno pratiti situaciju u BiH. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 21:58:30
http://metro-portal.hr/medjunarodna-zajednica-ostro-upozorava-dodika/30287/