Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2010. 20:04:42
IZOLACIJA

Međunarodna posada u ruskoj kapsuli simulira let do Marsa

Nad članovima posade će se provesti više od 100 pokusa tijekom 520 dana, koliko je svemirskoj letjelici potrebno da stigne do Marsa

Mars simulacija
Mars simulacija (Wikipedia)

Međunarodna svemirska posada, sastavljena od šest ljudi, ušla je u četvrtak u kapsulu u Moskvi gdje će provesti 520 dana simulirajući dugotrajni svemirski let do Marsa.

Članovi posade iz Rusije, Kine, Francuske i Italije ušli su u kapsulu na Institutu za biomedicinu nakon čega su se zapečatila njezina vrata. Idućih 520 dana, koliko je svemirskoj letjelici potrebno da stigne do Marsa, nad njima će se provesti više od 100 pokusa.

Članovi posade su u dobi od 26 do 38 godina i bit će doslovno odsječeni od ostatka svijeta, ako izdrže toliko dugo.

"Svaki član posade ima pravo prekinuti pokus", rekao je voditelj projekta Boris Morkurov.

Oni će biti pod stalnim nadzorom kamera i senzora, iako će svaki imati privatni prostor od tri četvorna metra.

Kako bi se simulirao osjećaj izolacije, komunikacija će se postupno smanjivati, uz pauze od 20 minuta koliko je potrebno signalima, što putuju brzinom svjetlosti, da stignu s Marsa do Zemlje.

Prema njemačkoj svemirskoj agenciji DLR, posada je izabrana između 300 dobrovoljaca iz svih dijelova Europe koji su prošli složene medicinske i psihološke testove. Riječ je o drugoj i puno ambicioznijoj simulaciji dugotrajnog svemirskog leta nakon što je prošle godine obavljena ona duga 105 dana.

Troškovi projekta su procijenjeni na 10 milijuna eura. (hina/metro-portal)

03.06.2010. 20:04:42
http://metro-portal.hr/medjunarodna-posada-u-ruskoj-kapsuli-simulira-let-do-marsa/41701/