Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2011. 15:38:00
OSCARI

Među kandidatima za Oscara i jedan hrvatski film

Američka filmska akademija objavila je popis od 63 filma među kojima se nalazi i film "72 dana" redatelja Danila Šerbedžije

Fotografija vijesti

Na popisu nominiranih za prestižnu nagradu Oscar američke filmske Akademije u kategoriji najboljeg stranog filma našao se i „72 dana", film Danila Šerbedžije, piše Hina.

Na Akademijinom popisu kandidata tako su iranski film "Nader i Simin se rastaju" Asghara Farhadija, pobjednik ovogodišnjeg festivala u Berlinu, "Pina" Wima Wendersa o slavnoj njemačkoj plesačici Pini Bausch, što je prvi europski i prvi 'art' 3D film u svijetu, drama "Torinski konj" istaknutog mađarskog redatelja Bele Tarra nagrađena Srebrnim medvedom u Berlinu te film "Le Havre" finskog redatelja Akija Kaurismakija, dobitnik nagrade kritike na ovogodišnjem Cannesu.

Iz Španjolske će se natjecati dobitnik devet španjolskih nagrada Goya i prvi katalonski film ikad kandidiran za Oscara, "Crni kruh" Agustija Villaronge, snimljen prema romanu Emilia Teixidora koji iz perspektive djeteta govori o vremenima nakon španjolskoga građanskog rata, a iz Irske koprodukcija na hrvatskom i srpskom jeziku, "Kao da me nema" Juanite Wilson, rađen prema istoimenom romanu Slavenke Drakulić o masovnim silovanjima tijekom rata.

Od filmova iz regije nominirani su bosanskohercegovački "Belvedere" Ahmeda Imamovića utemeljen na životnim pričama žena Srebrenice koje još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najmilijih, "Montevideo, Bog te video" prvijenac glumca Dragana Bjelogrlića, najgledaniji srpski flm u prošloj godini, austrijski pobjednik festivala u Sarajevu, film "Disati" Karla Markovicsa o mladiću koji nakon izlaska iz zatvora pokušava izgraditi novi život, te makedonski "Punk is not dead!" Vladimira Blaževskog, koji je u kategoriji "East of the West" osvojio glavnu nagradu u Karlovym Varyma.

Prvi put u povijesti Oscara, ove se godine prijavio i jedan novozelandski film, riječ je o "Oratoru" Tusija Tamasesea snimljenom na samoanskom jeziku, koji je premijerno prikazan u Veneciji.

Američka filmska akademija taj će popis od 63 filmova suziti na pet naslova, koji će biti objavljeni 24. siječnja. Dodjela Oscara održat će se 26. veljače iduće godine u Los Angelesu.

17.10.2011. 15:38:00
http://metro-portal.hr/medju-kandidatima-za-oscara-nasao-se-i-jedan-hrvatski-film/64432/