Metro-portal.hr

objavljeno 02.04.2008. 23:18:48

Međimurci već imaju spomenik krumpiru

Spomenik u Belici podignut je u kolovozu prošle godine

Slovenski mediji objavili su da će Slovenci prvi u svijetu podići spomenik u čast krumpiru, no Međimurci su ih preduhitrili
Slovenski mediji objavili su da će Slovenci prvi u svijetu podići spomenik u čast krumpiru, no Međimurci su ih preduhitrili

Slovenski mediji upravo su objavili vijest da će Slovenci prvi u svijetu podignuti spomenik u čast krumpiru, poljoprivrednoj kulturi koja je Europu spasila od gladi pošto je prenesena iz Južne Amerike.

No, poduzetni Alojz Kozjak, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, promptno je, mobitelom s njive na kojoj je upravo sadio krumpir, preko Hine poručio da slovenski kolege mogu biti samo drugi, budući da je Belica spomenik krumpiru podignula još 26. kolovoza prošle godine.

Žuto zlatoSlovenski spomenik treba biti postavljen 25. svibnja u mjestu Šenčuru, 15 kilometara sjeveroistočno od Ljubljane, poznatom po najboljim slovenskim proizvođačima ‘žutog zlata’. 

Spomenik krumpiru, koji se sastoji od postolja u obliku siluete čovjeka i krumpira, visok oko metar i širok 60-ak centimetara, otkrio je u kolovozu prošle godine u središtu Belice međimurski župan Josip Posavec.

Belica je selo poznato diljem Hrvatske po proizvodnji konzumnog i sjemenskog krumpira. - I dobro je da smo prvi, jer je Belica bogato selo izgrađeno na zaradi od krumpira, a od njega i sada dobrim dijelom živi, pa je spomenik samo mala zahvalnost krumpiru za to - rekao je Kozjak.

Ujedinjeni narodi su 2008. proglasili godinom krumpira pa će u tom povodu središnja proslava za Hrvatsku biti u Belici, najavio je Zvonimir Taradi, općinski načelnik Belice, na čijem se grbu i zastavi nalaze cvjetovi krumpira. (METRO) 

02.04.2008. 23:18:48
http://metro-portal.hr/medjimurci-vec-imaju-spomenik-krumpiru/5304/