Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2019. 11:01:00
STVARNO?

Meditacija je korisna kao - godišnji odmor?

Samo 15 minuta meditacije povezano je sa sličnim učincima kao dan odmora kada se radi o fokusiranosti

Naša preporuka - ipak meditirajte na godišnjem :)
Naša preporuka - ipak meditirajte na godišnjem :) (Arhiva)

Meditacija i odmor donose iste dobrobiti našem tijelu i umu, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Positive Psychology - uz meditaciju su ljudi bolje usredotočeni i imaju manje negativnih emocija. 

Istraživanje je pokazalo da su i meditacija i odmor povezani s većom dobrobiti i usredotočenošću.

"Ovo istraživanje bilo je produžetak većeg istraživanja koje smo moje kolege i ja proveli. U provođenju tog istraživanja, koje je zahtijevalo svakodnevno sudjelovanje u trajanju od 8 tjedana, brojni su sudionici naveli da će biti odsutni na neko vrijeme", izjavio je autor istraživanja Christopher May sa Sveučilišta Groningen za Psypost. 

Zatim su sustavno pratili ispitanike na odoru kada su bili daleko od svojih uobičajenih radnih i školskih obveza. Tako su ispitali utjecaj meditacije i odmora i pratili varijable kao što su fokusiranost, negativne i pozitivne emocije. Također su pratili ispitanike koji su meditirali svaki dan 15 minuta. Tijekom cijelog istraživanja znanstvenici su na kraju svakog dana pratili emocije, usredotočenost i zdravlje ispitanika.

Na dane kada su sudionici meditirali, prijavili su niže razine negativnih emocija kao što su iritiranost i više razine pozitivnih emocija kao što je zahvalnost. Također su bili bolje usredotočeni. Istraživači su otkrili slične osjećaje na dane kada su sudionici bili na odmoru.

"Otkrili smo da je samo 15 minuta meditacije bilo povezano sa sličnim učincima kao dan odmora kada se radi o fokusiranosti. Ispitanici su u oba slučaja bili svjesniji svoje okoline te su bili puno smireniji", rekao je Mayu za PsyPost.

06.06.2019. 11:01:00
http://metro-portal.hr/meditacija-je-korisna-kao-godisnji-odmor/118880/