Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2014. 12:56:00
S PRAVOM

Mediji razljutili pravobraniteljicu za djecu

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić apelirala je u današnjem priopćenju na nakladnike, urednike i novinare da vode računa o zaštiti privatnosti i dostojanstva djece o kojoj se izvještava

Pravobraniteljica je s pravom ljuta na medije
Pravobraniteljica je s pravom ljuta na medije (Arhiva)

Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za prava djece naljutila se na medije zbog brojnih neprimjerenih izvještaja o seksualnom nasilju i iskorištavanju djece, što je rezultiralo njenim priopćenjem:

Uloga medija iznimno je važna u jačanju svijesti o potrebi zaštite djece od spolnoga nasilja i iskorištavanja, kao i potrebi jačanja mehanizama u društvu koji olakšavaju prijavljivanje takvih djela te osiguravaju brze pravosudne procedure i potporu djetetu za uspješan oporavak od traume. Osobito su korisni oni medijski prilozi koji, uz osvjetljavanje pojave zlostavljanja djece, ukazuju na mogućnosti prevencije te na punktove na kojima djeca i roditelji mogu dobiti pomoć ili savjet. Nažalost, mnogi naši mediji uglavnom ostaju na razini izvještavanja o pojedinačnim slučajevima, pri čemu nerijetko ignoriraju stručne smjernice, Kodeks časti hrvatskih novinara i preporuke pravobraniteljice za djecu o zaštiti prava djece u medijima.

'Premda najčešće ne otkrivaju izravno identitet djeteta koje je žrtva ili svjedok, mediji navode niz detalja koji omogućuju njegovo posredno otkrivanje. Riziku od otkrivanja identiteta u medijima najviše su izložena djeca koju je spolno zlostavljao netko od članova obitelji - otac, majka, ujak, očuh - jer novinari smatraju da javnost ima pravo znati tko je zlostavljač pa otkrivanjem identiteta počinitelja ili osumnjičenika, posredno otkrivaju i identitet djeteta. Osim toga, iznošenjem detaljnog opisa zlostavljanja, čak i uz zaštićeni identitet, mediji izlažu dijete sekundarnoj viktimizaciji čineći ga još ranjivijim u njegovu neposrednom okružju. Dodatna šteta nanosi se djetetu javnim iznošenjem sumnji u vjerodostojnost optužbe za zlostavljanje, čime ono postaje žrtva medija, neovisno o tome je li se seksualno nasilje stvarno dogodilo. Neprimjereno se ponekad izvještava i o djeci koja su izgubila život kao žrtve spolnoga nasilja', navodi pravobraniteljica u priopćenju.

17.10.2014. 12:56:00
http://metro-portal.hr/mediji-razljutili-pravobraniteljicu-za-djecu/87868/