Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2012. 07:33:00
ULAZAK U EU

Mediji iz regije i svijeta s velikim zanimanjem pratili referendum

Informacije o rezultatima referenduma na internetskim portalima vodećih beogradskih medija prenošene su "u realnom vremenu", kao i izjave hrvatskog državnog vrha

Fotografija vijesti

Iako se niti u jednom trenutku nije dovodio u pitanje, pozitivan ishod referenduma za ulazak Hrvatske u EH izazvao je veliko zadovoljstvo hrvatskog državnog vrha, pišu svjetske agencije, prenosi Hina.

"Zadovoljstvo vlada u nedjelju navečer zbog jasnog rezultata referenduma o ulasku Hrvatske u EU", javlja austrijska novinska agencija APA dodajući da su "trojica predsjednika" (Ivo Josipović, Boris Šprem i Zoran Milanović) u Hrvatskome saboru zajedno nazdravila šampanjcem.

Agencije donose i izjave hrvatskog državnog vrha o "velikom danu za hrvatski narod". "Hrvati su rekli 'da' za ulazak njihove zemlje u EU, ali izlazak na referendum nije bio velik", piše francuska novinska agencija France presse.

"Nakon Slovenije, Hrvatska će biti druga od šest bivših jugoslavenskih republika koja će ući u EU, a time se otvara i perspektiva za ulazak svih zemalja zapadnog Balkana", dodaje AFP.

"Hrvatska je u nedjelju glasala za ulazak u EU", piše britanska novinska agencija Reuters, koja također prenosi izjave hrvatskih čelnika. Britanska agencija podsjeća da bi Hrvatska 1. srpnja 2013. trebala postati 28. članica Unije.

Informacije o rezultatima referenduma na internetskim portalima vodećih beogradskih medija prenošene su "u realnom vremenu", kao i izjave hrvatskog državnog vrha nakon prvih rezultata.

Mediji prenose izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića koji je poručio da je danas "veliki dan za Hrvatsku" i po važnosti i po svom rezultatu. Dodao je kako je pozitivna odluka na referendumu definitivno odredila Hrvatsku kao zemlju europske budućnosti, navodi se.

Uz priloge o atmosferi u Hrvatskoj uoči i tijekom današnjeg referenduma, također se ističe kako je izlaznost na referendumu bila mala te da je glasovalo manje od 44 posto birača, a da je potporu članstvu u Uniji dalo više od 66 posto građana koji su glasovali.

23.01.2012. 07:33:00
http://metro-portal.hr/mediji-iz-regije-i-svijeta-s-velikim-zanimanjem-pratili-referendum/67519/