Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2010. 20:00:00
ZBOGOM BOLNOM UBADANJU

Medicinska tetovaža nadgleda razinu šećera u krvi

Nanosenzori ubrizgani unutar nekoliko prvih slojeva kože mijenaju pigment sa svakom promjenom u razini glukoze u tijelu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock - Ilustracija)

Medicinske tetovaže mogle bi uskoro zamijeniti igle prilikom mjerenja razine šećera u krvi. Znanstvenici iz Microsofta i laboratorija Draper rade na stvaranju tetovaža koje će brojnim pacijentima koji imaju strah od normalnih igala olakšati pa i spasiti život.

Uz glukozu, tetovaže se mogu modificirati da mjere razinu i ostalih važnih molekula u organizmu. Heather Clark, znanstvenica iz spomenutog laboratorija kraj Bostona, rekla je za Discovery News kako će biti moguće mjeriti razinu glukoze u krvi jednostavnije nego s postojećim sredstvima za uporabu kod kuće ili u bolnici.

Ipak, 'glukozna tetovaža' nije baš prava tetovaža. Kod pravih tetovaža čovjek trpi neprestano ubadanje specijalnom iglom koja trajno boji tkivo kože. Medicinska tetovaža koju radi Clark pravi se samo s nekoliko bezbolnih uboda čime se žućkastom nijansom boji tek nekoliko početnih slojeva kože. Ta 'boja' traje oko tjedan dana. Ona naime sadrži nanosenzore, malene kuglice promjera od oko 100 nanometara. Njihova središta privlače molekule glukoze nakon čega se pigment senzora mijenja. Što je razina glukoze veća to je boja tetovaže svjetlija i obrnuto. Ljudskom oku promjena boje može biti neprimjetna, ali ne i specijalnoj kameri kojom se kontrolira stanje.

Testiranje je zasad obavljeno samo na miševima. Kako bi se uvjerili u točnost rezultata koje daje tetovaža, znanstvenici su pregledavali i uzorke krvi na klasičan način. Tetovaža nije griješila. Clark se nada da će pacijenti u skoroj budućnosti moći u ljekarnama kupiti napravu koja sliči kemijskoj olovci a kojom bi si sami nanosili tetovaže. Kako bi očitali rezultate, pacijenti će morati imati još jednu napravu, kameru veličine mobitela. Sve što će dijabetičar morati napraviti je fotografirati tetovažu i odmah će znati kakvo je stanje, optimistična je na kraju Clark.

08.05.2010. 20:00:00
http://metro-portal.hr/medicinska-tetovaza-nadgleda-razinu-secera-u-krvi/39557/