Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2010. 21:11:59
NAJAVA SUKOBA?

Medevedev najavio eliminaciju "bandita s Kavkaza"

Čelniku agencije koja je naslijedila zloglasni KGB ruski predsjednik je poručio da bandite jednostavno treba ukloniti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Nakon ovotjednog bombaškog napada u Dagestanu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je u petak da će eliminirati "bandite" po nestabilnom, pretežito muslimanskom, ruskom jugu.

"Što se tiče bandita... Oni jednostavno trebaju biti uklonjeni", rekao je Medvedev čelniku FSB-a, agencije koja je naslijedila KGB, uporabivši ruski izraz koji se često koristi kao sinonim za muslimanske pobunjenike, kako je preneseno na službenoj internetskoj stranici kremlin.ru.

Rusija se bori protiv eskalirajuće islamističke pobune na sjevernom Kavkazu, posebice u Dagestanu, Ingušetiji i Čečeniji. Oštar istup čelnika Kremlja dolazi nakon samoubilačkog bombaškog napada u srijedu u prijestolnici dagestana Makhačkali u kojem je ubijeno sedam policajaca a ranjeno 20.

"Eliminacija bandita mora biti obavljena čvrsto i sustavno... Naš je cilj stvoriti normalne uvjete za život u našim južnim republikama", dodao je Medvedev.

Čelnik FSB-a Aleksandar Bortnikov je rekao da samoubilački napad u Dagestanu provela skupina nazvana Al Bara po nadimku dagestanskog pobunjeničkog vođe Umalata Magomedova. Al Bara se početkom godine u medijskim izvješćima povezivao s al Kaidom, a Bortnikov je ustvrdio da su ga 31. prosinca 2009. ubile ruske specijalne postrojbe. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 21:11:59
http://metro-portal.hr/medevedev-najavio-eliminaciju-bandita-s-kavkaza/30283/