Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2018. 11:01:00
MYTHBUSTERS

Med - zdrava zamjena za šećer ili ne?

Med sadrži više kalorija od šećera, njih 64 dok je kod šećera ta brojka samo 49. I dok šećer ne sadrži protein, med ga u sebi ima neprimjetno više - 0,1 gram

Pravi, domaći med stvarno je zdrav
Pravi, domaći med stvarno je zdrav (Arhiva)

Med je puno zdraviji od šećera, zbog čega ga sve više ljudi koristi kao zamjenu, no, je li to stvarno istina ili tek mit?

Kako donosi američka agencija USDA, nutritivni sastav meda ipak se bitno razlikuje od bijelog šećera. Med sadrži više kalorija od šećeranjih 64 dok je kod šećera ta brojka samo 49. I dok šećer ne sadrži protein, med ga u sebi ima neprimjetno više - 0,1 gram.

Kad je riječ o ugljikohidratima, med ih ima 17 grama, dok ih bijeli šećer ima opet manje - njih 13. Što se tiče količine šećera, tu smo se i mi malo iznenadili. Med sadrži 17 grama šećera, dok bijeli šećer ima tek 13 grama.

Po svemu navedenome, mogli bismo zaključiti da je bijeli šećer zdraviji.

Barem ako gledamo njegov nutritivni sastav. Međutim, stvar je nešto drugačija ako razmislimo o tome da, zbog nešto veće količine šećera, u jelo trebamo staviti manje meda nego šećera. Samim time, i količinski sastav smanjuje se gotovo za 50 posto.

S obzirom na to, nećete pogriješiti ako kao zdraviju alternativu za šećer koristite med, ali je važno obratiti pažnju na pravilno doziranje.

Uz to, naravno, pobrinite se da med bude prirodni, a ne neka čudesna mješavina koju za sitnu lovu prodaju po trgovačkim lancima, a koja s medom - nema nikakve veze.

27.07.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/med-zdrava-zamjena-za-secer-ili-ne/113450/