Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2017. 16:31:00
MLJAC

Med - namirnica bez premca

Med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije, a višak se sprema kao rezerva energije

Med je stvarno čudesan
Med je stvarno čudesan (Arhiva)

Med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice.

No, za razliku od ostalih namirnica bogatih šećerom, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije, a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen)

Za razliku od meda, šećer se u organizmu prethodno razgrađuje do glukoze i fruktoze nakon čega se molekule glukoze i fruktoze iskorištavaju kao pogonsko gorivo, a svaki se višak konvertira u masno tkivo.

Konzumni šećer ne sadrži ništa drugo nego tzv. "prazne kalorije", dok med obiluje i drugim nutritivnim i ljekovitim tvarima.

Osim glukoze i fruktoze od ugljikohidrata u medu nalazimo i saharozu (oko 5%), oligosaharide (koji nastaju tijekom čuvanja meda), dekstrine (svjetlije vrste sadrže manje količine, od 0,5-1%) i sl.

Od ukupnog sastava med u prosjeku sadrži oko 1,6% proteina i to albumina i globulina, što potječe od cvjetnog praha ili iz žlijezda slinovnica pčela.

Proteini u medu su lagani i pahuljasti, ali utječu na promjenu boje meda tijekom skladištenja i na proces kristalizacije (ubrzavaju ga). Med od medeljke sadrži više proteina. Osim proteina u medu se nalaze i pojedine aminokiseline, ali i razni enzimi o kojima podosta ovise promjene koje se u njemu dešavaju.

Udio vitamina u medu razlikuje se s obzirom na vrstu, ali med ne možemo ubrajati u namirnice koje predstavljaju bogat izvor vitamina.

Od svih vitamina med u najvećem udjelu sadrži vitamin C (oko 3,5 mg na 100 g meda) i vitamine B-skupine (niacin, riboflavin, pantotenska kiselina).

U nekim vrstama mogu se pronaći i određene količine vitamina K.

Od mineralnih tvari u medu, ovisno o vrsti, nalazimo željezo, bakar, fosfor, kalcij, magnezij, kalij i natrij. Od svih prisutnih minerala u većim količinama u medu nalazimo kalij. Tamnije vrste meda bogatije su mineralnim tvarima.

Udio vode u medu je vrlo važan parametar, jer o njemu mnogo ovisi kvaliteta meda. Taj udio se obično kreće od 16-20%. Bitno je i spomenuti da med u svom sastavu ne sadrži komponente lipida (masti).

Antioksidativna i ljekovita svojstva meda

S obzirom na nutritivne i energetske tvari koje se upliću u normalan metabolički sustav, velika cijenjenost meda kao namirnice proizlazi možda i iz toga što med sadrži mnogobrojne tvari sa ljekovitim svojstvima. Takve tvari obično nazivamo fitokemikalijama.

Med se zbog svog sastava olako može ubrajati u namirnice s fitokemijskim profilom, a posebice iz razloga što sadrži flavonoide i fenole koji djeluju poput antioksidansa. Zbog takvih, ali i drugih molekula sličnih svojstava medu se pripisuju razna ljekovita djelovanja. Kao primjer navodimo samo neka, uglavnom dokazana ljekovita svojstava meda:

  • poboljšava rad metaboličkog sustava
  • potiče umnu i fizičku aktivnost
  • tamne vrste meda pomažu kod slabokrvnosti
  • poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav
  • djeluje antiseptično, pa je kao takav dobar i za vanjsku uporabu (npr. zacjeljivanje rana, opekotina, liječenje akni i sl.)
  • poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i sl.)
  • zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma
  • djeluje poput sedativa

Stoga, svako jutro - žlica meda!

01.07.2017. 16:31:00
http://metro-portal.hr/med-namirnica-bez-premca/105878/