Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2010. 21:30:00
FANTASTIČNA SVOJSTVA

Med - čudo prirode i lijek za sve pomalo

Prema zapisima ayurveda medicine med se pokazao kao nevjerojatno dobro sredstvo za rješavanje brojnih zdravstvenih problema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Prema fosilnim dokazima, pčele postoje nekih 150 milijuna godina, a možda čak i više. Nitko sa sigurnošću ne može reći tko je prvi pronašao blago koje čuvaju u košnicama, ali prema povijesnim zapisima, točnije slikama iz pećina u Španjolskoj, pčelarstvom se ljudi bave oko 7,000 godina. Med je zaista čudo prirode. Jedni ga smatraju zaslađivačem, drugima je lijek, žrtva bogovima, valuta, simbol ljubavi.

>> Urbano pčelarstvo sve je popularnije u svijetu

Čak se spominje i u rimskoj mitologiji - Kupid prije nego nam probije srce strijelom ljubavi, njen vrh umače u med. Med ublažava upalu grla i kašalj, liječi čireve, opekotine i rane. U svojem prirodnom obliku med sadrži brojne minerale, vitamine, enzime, aminokiseline, ugljikohidrate. I nikada ga nemojte zagrijavati jer ćete mu oduzeti hranjivu vrijednost. Ako ga dodajte hrani, neka to bude u prirodnom obliku.

Med je prirodni antibiotik s antiseptičkim svojstvima; sadrži brojne vitamine i minerale odlične u borbi s infekcijama kao i u jačanju imuniteta. C, D, E vitamini, B-kompleks, propolis, samo su neki od njih. Med inače bolje djeluje upalu grla i kašalj od sirupa. Domaći med dobar je i za sezonske alergije, astmu i ostale dišne probleme.

Izbjegavajte takozvani kupovni med koji nalazite u trgovinama. Najbolje je kupiti ga izravno od lokalnih proizvođača kojima vjerujete i koji su poznati po svojoj kvaliteti. I svakako obratite pozornost na seoske ulične prodavače i štandove s medom - takve prilike nemojte propuštati. Med ima nevjerojatna svojstva i pravo je rješenje za brojne zdravstvene probleme s kojima se svakodnevno suočavamo, dokaz za to su i zapisi ayurveda medicine koji slijede:

  • Za pretilost i visok krvni tlak i kolesterol: popijte šalicu tople vode s jednom žličicom meda i pet do deset kapi jabučnog octa svakoga jutra.
  • Za probleme s oralnim zdravljem (čirevi, osjetljivost jezika, žarenje u ustima): uzmite jednu žličicu meda i prstohvat kurkuma za ublažavanje žarenja i oteklina, čireva, itd. Ova mješavina će potaknuti proizvodnju pljuvačke i izvući toksine; dobro promućkajte i zatim ispljunite kako bi se proces zarastanja i oporavka ubrzao.  Za potkožne pojave, prišteve i čireve i ranice pomiješajte žličicu meda s šalicom toplog mlijeka i mućkajte u ustima. Činite to dva puta na dan.
  • Rane na koži: nanesite med na steriliziranu gazu i nosite je čitav dan. Skinite prije spavanja.
  • Za običnu prehladu: pomiješajte pola žličice cimeta s jednom žličicom meda i pojedite to - činite to dva do tri puta na dan
  • Za čišćenje sinusa: uzmite mješavinu jedne žličice svježeg soka od đumbira i jednu žličicu meda dva do tri puta na dan.
  • Za astmu: pojedite mješavinu od pola žličice lovorova lista u prahu i jednu žličicu meda dva do tri puta na dan.
  • Za mučninu, vrtoglavicu, povraćanje, slabu probavu: pomiješajte u čaši med i sok od limuna u odnosu 50:50. Umačite prst u smjesu i lagano pokupite med kao s lizalice. Činite to dva puta na dan.
  • Za tjeskobu i napetost: popijte jednu manju čašu soka od naranče s jednom žličicom meda i prstohvatom muškatnog oraščića u prahu. Dva puta na dan.
  • Protiv pušenja: žvačite mali komad ananasa s pola žličice meda prije nego zapalite cigaretu
  • Za bolove u trbuhu: pomiješajte ¼ žličice lovorova lista u prahu s istom količinom osušenih sjemenki celera i jednom žličicom meda. Pojedite to prije ručka i večere svaki dan.
  • Za kroničnu groznicu: pomiješajte jednu žličicu „svetog bosiljka" i jednu šalicu vrele vode. Dodajte ¼ šalice crnog papra i jednu žličicu meda. Uzimajte to dva do tri puta na dan.
  • Za zaustavljanje štucavice: pomiješajte jednu žličicu ricinusovog ulja i jednu žličicu meda. Uzimajte prstom i poližite sadržaj. Ponavljajte to svakih deset minuta dok štucanje ne prestane.

 

I na kraju, imajte na umu da svjež sirov med nije dobar za djecu ispod 18 mjeseci starosti, za iznimno stare osobe te sve one kojima je na neki način kompromitiran imunološki sustav.

27.07.2010. 21:30:00
http://metro-portal.hr/med-cudo-prirode-i-lijek-za-sve-pomalo/45251/