Metro-portal.hr

objavljeno 22.02.2008. 02:07:34
Američki izbori

McCain - materijal za odličan film

Fotografija vijesti

John McCain je materijal za odličan film. Čak i sad u 71. godini, zbog rana zadobivenih u ratu teško mu je podignuti ruke dovoljno visoko da se počešlja. To je razlog zbog kojeg ga vole i oni Amerikanci koji se možda i ne slažu s njegovom politikom. U svakom slučaju, demokratima bi moglo biti jako teško pobijediti ga. Barack Obama ovog je tjedna ostvario i desetu uzastopnu pobjedu na predizborima i to je zaokupilo pažnju  budući da je te pobjede očajnički trebao.

I McCain je pobijedio ovaj tjedan, u Wisconsinu i Washingtonu, ali dobio je manje pažnje jer ovoga se puta ne bori s ostalima, on je glavni favorit. No, vratimo se na početak. McCain je gotovo šest godina proveo u zatočeništvu u Vijetnamu gdje su ga mučili. Vijetnam obilježava i njegovu politiku: njegovu odlučnost u tome da se Amerikanci neće povući poraženi iz Iraka; njegov zavjet da će, ako bude izabran, zabraniti mučenja.

McCain se često hvali time da nije ovisan o stranci, čak ni o javnom mišljenju. Kada je predsjednik Bush napravio popularan potez i smanjio poreze 2001. i 2003. godine, McCain mu se oba puta suprotstavio upozorivši ga da na taj način samo pogoduje bogatim Amerikancima. Bio  je glasan kritičar suđenja za ratne zločine u Iraku, ne zato što se protivio ratu, već zato što je mislio da se rat ionako vodi s premalo vojnika. Busheva odluka da poveća broj vojnika pokazala je da je McCain bio u pravu.

Također, republikanci nisu zaboravili da McCain ruši granice. Mediji vole McCaina i propuštaju vidjeti njegove slabosti - njegov eksplozivni bijes i skriveno bogohuljenje. Ipak, priče o njegovim ispadima  pred kolegama senatorima, s riječima koje se ne mogu objaviti u novinama, našle su put do medija, a McCain ih nije osporio. Ovog tjedna novine su rasvijetlile nešto što mu može naštetiti - priču iz 1999. o vezi s atraktivnom plavušom mlađom od njega više od 30 godina. Da bi spriječili glasine, njegovi pomoćnici zabranili su joj pristup McCainu. Oboje su zanijekali da su ikada bili u vezi.

Hoće li mu to doista naštetiti? Ankete pokazuju da bi, unatoč tomu što je ovo bila teška godina za republikance, McCain da se predsjednički izbori održavaju danas vodio tijesnu borbu za pobjedu s Hillary Clinton, a za svega nekoliko postotaka zaostajao bi za Barackom Obamom. Drugim riječima, republikanci su pronašli kandidata koji bi doista mogao pobijediti na ovim izborima. To bi bio završetak dostojan i holivudskih filmova. 

Piše: Piše: Jonathan Mann, voditelj CNN Internationala
22.02.2008. 02:07:34
http://metro-portal.hr/mccain-materijal-za-odlican-film/3374/