Metro-portal.hr

objavljeno 25.10.2020. 11:01:00
NAJAVE

Matija Dedić Jazz.hr Quintet u Zekaemu

Koncertom na Jazz.hr-u podsjetit će na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, te suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta

Bit će sjajno
Bit će sjajno (Arhiva)

Nakon slavljeničkog 30. festivala Jazz.hr/jesen koji se od 14. do 17. listopada održao u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Jazz.hr otvara novu koncertnu sezonu.

U koprodukciji s Mađarskim kulturnim institutom, 3. studenog će u Centru za kulturu Histrionski dom nastupiti Hot Jazz Band iz Budimpešte u sklopu koncerta pod nazivom "Wonderful World", dok će 9. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih nastupiti sjajni Matija Dedić Jazz.hr Quintet, u kojem uz Matiju sviraju vrhunski hrvatski jazzisti.

Hot Jazz Band, koji ove godine slavi 35 godina postojanja, predstavnik je prekrasnog glazbenog svijeta koji nazivamo velika era jazza. Popularna glazba 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća i rani jazz zaživjeli su u njihovoj interpretaciji, a na repertoaru se mogu naći pored svjetskih hitova i neke mađarske skladbe iz istog razdoblja. Ovaj najuspješniji mađarski jazz sastav pobjednik je na četiri međunarodna i dva natjecanja u domovini, a šest puta su pozvani na najveći svjetski tradicionalni jazz festival koji se održava u Sacramentu. Za ulaznice za ovaj koncert publika se može javiti Mađarskom kulturnom institutu.  

Matija Dedić, koji je prošle godine obilježio 25 godina umjetničkog djelovanja, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Miroslav Sedak Benčić" Hrvatskog društva skladatelja za autorsko djelovanje. Radi se o iznimno plodnoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je objavio dvadesetak albuma te je ostvario suradnje s najvažnijim hrvatskim i mnogim uglednim stranim glazbenicima.

Matija je dobitnik više od trideset nagrada Porin, od čega četiri za najbolju skladbu. Osim kao cijenjeni pijanist, tijekom cijelog tog razdoblja aktivan je kao skladatelj, a dao je velik doprinos i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Dori Pejačević, Arsenu Dediću i Gibonniju.

Od samog početka vlastita je djela dokumentirao na albumima, najprije s matičnim sastavima Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band, a potom i s vlastitim sastavima ili solo. Samo na albumima koje je snimio kao vođa sastava ili solo dokumentirao je izvedbe osamdesetak vlastitih skladbi. Osim za vlastite skupine sklada za televiziju i kazalište.

Osim s vlastitim sastavima Dedić je svoja djela, u vlastitim ili aranžmanima Silvija Glojnarića, izvodio s Jazz orkestrom HRT-a, što je dokumentirano na CD-u "Family", nazvanom prema njegovoj skladbi. Svirao je i s uglednim svjetskim jazz glazbenicima, a mnogi od njih su zajedno s njim izvodili njegove skladbe. Neke od tih izvedbi dokumentirane su na Dedićevim albumima, uglavnom objavljenima za strane diskografske kuće. 

Koncertom na Jazz.hr-u podsjetit će na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, te suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta. Osim Dedića i Nestorovića, Jazz.hr Quintet čine i drugi poznati hrvatski jazz glazbenici - bubnjar Kruno Levačić, kontrabasist Zvonimir Šestak te trubač Davor Križić.

Osim koncerta, u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih publika će imati priliku na dan koncerta pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina.

Svi koji uz poštivanje epidemioloških mjera žele uživo doživjeti ovaj koncert, ulaznice mogu kupiti u sustavu Entrio.hr po cijeni od 60 kn. Koncert će biti dostupan i putem live-streama za publiku koja ga želi pratiti iz vlastitog doma.

Organizator koncerata je Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

25.10.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/matija-dedic-jazz-hr-quintet-u-zekaemu/128255/