Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2014. 12:53:00
EHH ...

Materijalizam vodi u depresiju?

Materijalisti su znatno depresivniji i nesretni u životu zato što ne pokazuju zahvalnost i apsolutno sve mjere kroz novac, kažu psiholozi

Kad je lova mjerilo svega, sreće nema
Kad je lova mjerilo svega, sreće nema (Shutterstock)

Jest da je u vrijeme krize i opće neimaštine pisati o materijalizmu pomalo deplasirano, no svejedno vrijedi razmisliti je li novac baš sve na svijetu i može li nam donijeti sreću. Znanstvenici i dalje tvrde da ne može, a evo i zašto.

Istraživanje na američkom Sveučilištu Baylor pokazalo je da osobe materijalističkog pristupa životu kojima je jedini cilj zaraditi što više novaca da bi ga što ekstravagantnije potrošili znatno češće od ostalih ljudi imaju simptome depresije i općeg nezadovoljstva životom. 

Upravo je takav stav prema životu i glavni uzrok problemima, jer se fokusiranjem na materijalne vrijednosti ograničavaju na način da nisu sposobni biti zahvalni na onome što su već stekli u životu. 

Potpuna posvećenom onome što nemaš, a želiš je negativan način razmišljanja, tvrde psiholozi, pa iako u nekim slučajevima može služiti kao motivator, zapravo je, sveukupno gledano, loše za zdravlje. 

Problem je u tome što stalnim stjecanjem ne postajete sretniji nego podižete svoje ciljeve i nastavljate potragu za materijalnim, koja vam u stvari donosi nezadovoljstvo.

S druge strane, zahvalnost i zadovoljstvo pozitivni su stavovi koji izravno utječu na naše odnose prema drugima. Tako se materijalisti ograničavaju na pomoć ljudima unutar obitelji, i tu njihova darežljivost staje. 

Stoga, iako nije loše imati novaca, možda bi vam baš on donio probleme u životu.

06.04.2014. 12:53:00
http://metro-portal.hr/materijalizam-vodi-u-depresiju/84241/