Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2008. 23:29:15

Mateo umro ne dočekavši srce

On je umro, ali njegovo humano djelo ne smije stati, kaže Mateova majka Marina

Mateo s Majkom snimljen prije odlaska u bolnicu; roditelji žele nastaviti akciju koju je njihov sin pokrenuo
Mateo s Majkom snimljen prije odlaska u bolnicu; roditelji žele nastaviti akciju koju je njihov sin pokrenuo (Miroslav Kis/CROPIX)

Mateo Orehovac, 28-godišnji Siščanin, nije uspio dočekati umjetno, mehaničko srce koje održava na životu pacijenta do transplantacije.

Bolesno Mateovo srce nije izdržalo, umro je u sisačkoj bolnici u subotu, ne dočekavši da se prikupi dovoljno novca, oko dva milijuna kuna, za kupnju mehaničkog scrca.

‘Nije umro uzalud’

- Da svojom bolešću izađe u javnost i na taj način pomogne sebi i drugima, bila je odluka moga sina Matea. On je umro, ali njegova dobra ideja, njegovo humano djelo ne smije stati. Mi ćemo se kao obitelj uključiti u daljnju akciju prikupljanja novca kako bi se kupilo mehaničko srce, jer probleme slične Mateovim ima još petnaestak osoba u Hrvatskoj. Većina je mlađe dobi - kazala je Mateova majka Marina Orehovac. Rekla je kako će uskoro Hrvatska dobiti mehaničko srce, koje će pomoći u spašavanju mladih života.

Poziv za pomoćMateovi roditelji pozivaju sve da se uključe u akciju ‘Darujmo život’ i pomognu mnogim bolesnim ljudima. Svi koji žele pomoći u nabavi umjetnog srca mogu nazvati 060 9012 i na taj način donirati 6 kn.  

- On to nije dočekao, ali je pomogao da drugi imaju priliku za spas. Tako mogu reći da nije umro uzalud, da njegov mladi život nije prestao samo tako - rekla je jučer Mateova mama  Marina.

Mateo je sve do listopada 2007. godine bio posve zdrav. Obolio je od kardiomiopatije i jedini spas bilo je to da dobije novo srce.  Početkom godine pozvan je na bolnicu Rebro na transplantaciju srca, no ponudu je odbio. Nije, kako je kasnije rekao, bio spreman na taj radikalni zahvat.

Akcija ‘Darujmo život’

Novu ponudu za transplantaciju nije dočekao, kao ni dovršetak akcije koju je sam zdušno podržavao - kupnju srčane mehaničke pumpe, umjetnog srca, aparata koji može spasiti život ako tijelo odbije transplantirano srce ili dok čeka transplantaciju, a srce toliko oslabi da ne može samostalno pumpati krv.

Liječnici KBC-a Zagreb i Hrvatska udruga ‘Transplant’ pokrenuli su akciju ‘Darujmo život’ za kupnju umjetnog srca. (MP/EPEHA) 

01.06.2008. 23:29:15
http://metro-portal.hr/mateo-umro-ne-docekavsi-srce/7990/