Metro-portal.hr

objavljeno 26.09.2020. 12:01:00
EH, DA... :)

Matematika je svima ista

Znastvenici potvrdili ono što smo već i sami znali: Ne postoji razlika u spolu kada je riječ o matematici i STEM-u

Isto nam je svima... teško ;)
Isto nam je svima... teško ;) (Arhiva)

Matematika je nešto što većini ljudi radi nelagodu - tko od nas još nije prilično panično reagirao kad sazna da je test za koji dan? No, nekim to ipak ide lakše nego drugima, ali - jednako muškarcima i ženama, bez razlike.

Istraživanje u kojem su sudjelovali dječaci i djevojčice nije pokazalo razlike u spolu kada je riječ o funkcioniranju mozga i matematičkim sposobnostima.

Mozak djece funkcionira slično, bez obzira na spol.  Znanstvenici koji su proveli ovu studiju nadaju se da će njihova otkrića promijeniti stav o tome što djeca mogu postići kada odrastu. 

Koristili su MRI za mjerenje moždane aktivnosti 104-ero djece u dobi od tri do deset godina, od kojih su 55 bile djevojčice. 

Djeca su neurološki praćena dok su gledala edukativni videozapis koji je obrađivao teme rane matematike poput brojanja i zbrajanja.

Rezultati su uspoređeni i s onima odraslih muškaraca i žena koji su gledali iste video zapise.

Voditeljica studije Jessica Canton i njezin tim nisu pronašli razliku u razvoju mozga djevojčica i dječaka niti otkrili razliku u načinu na koji su dječaci i djevojčice obrađivali matematičke vještine.

Matematička sposobnost bila je jednaka među djecom. Nije uočena razlika u spolu između matematičkih sposobnosti i zrelosti mozga.

Cantlon kaže kako misli da društvo i kultura imaju veliki utjecaj na djevojke i mlade žene i drže ih podalje od STEM-a i matematike.


26.09.2020. 12:01:00
http://metro-portal.hr/matematika-je-svima-ista/127688/