Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 13:53:00
SUPROTNO VJEROVANJU

Matematičkom formulom dokazali da žirafe mogu plivati

Matematičari su dokazali da žirafe mogu plivati iako ih nitko nije vidio kako to čine, te u tome ne bi bile previše dobre

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

I dok su većina velikih životinja prilično dobri plivači, često se tvrdilo kako žirafe to nisu sposobne izvesti. No, autori nove studije željeli su testirati to vjerovanje koristeći digitalnu žirafu.

Dr. Donald Henderson, s Kraljevskog muzeja paleontologije u Kanadi, i dr. Darren Naish, sa Sveučilišta Portsmouth odlučili su istražiti ovaj problem. U prijašnjoj studiji dr. Henderson je stvorio digitalnu žirafu te testirao plovnost različitih kompjuterski generiranih modela životinja.

U novoj pak studiji, znanstvenici su ispitivali što se događa kada smjeste digitalnu žirafu u digitalnu vodu. ˝Mnoga prijašnja istraživanja tvrdila su kako žirafe ne mogu plivati te da izbjegavaju vodu, no mi smo željeli testirati ove teorije˝, objašnjava dr. Naish.

Stvaranje digitalne žirafe uključivalo je brojne kalkulacije o veličini, težini, obliku, kapacitetu pluća i centru gravitacije. Autori su otkrili da odrasla žirafa može plivati u vodi 2,8 metara dubine. No zbog svojeg neobičnog oblika, kao i načina pokreta koji u vodi nisu mogući, žirafa je prilično loš plivač.

˝Naši modeli pokazuju da iako je moguće da žirafe plivaju, to im je mnogo teže nego npr. konjima. Pošteno je reći da mogu oklijevati ulaziti u vodu znajući da su u bitno nepovoljnijem položaju nego na zemlji˝, dodaje dr. Naish.

01.06.2010. 13:53:00
http://metro-portal.hr/matematickom-formulom-dokazali-da-zirafe-mogu-plivati/41478/