Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 19:41:00
TKO RAZUMIJE TAKAV UM

Matematički genij Perelman odbio nagradu od milijun dolara - ovaj put službeno

Grigorij Perelman je 2002. na internetskim stranicama objavio svoje rješenje Poincareove slutnje, ali ne želi primiti zasluženu novčanu nagradu

grigorij pereleman matematički genij
grigorij pereleman matematički genij (YouTube )

Ruski matematičar Grigorij Perelman odbio milijun dolara vrijednu nagradu Millenium Prize za rješenje tzv. Poincareove slutnje, koju dodjeljuje matematički Institut Clay (CMI) za rješenje sedam matematičkih milenijskih problema.

Među spomenutim problemima je i Poincareova slutnja, koju je 1904. godine postavio francuski matematičar Henry Poincare (1854.-1912.). Grigorij Perelman je 2002. na internetskim stranicama objavio svoje rješenje tog problema i pošto su analitičari bezuspješno pokušali pronaći grešku, CMI je službeno objavio da je Perelman riješio enigmu.

"Odbijam nagradu", rekao je Perelman novinaru ruske agencije Interfax, objasnivši kako je "glavni razlog tomu neslaganje s ostalim matematičarima". "Njihove mi se odluke ne sviđaju i smatram ih nepravednima. Vjerujem da doprinos američkoga matematičara Richarda Hamiltona u rješavanju ovoga problema nije ništa manji od mojega", kazao je.

>> Riješio najteži matematički problem i odbio nagradu

Za njegovo postignuće prošli mu je tjedan u Parizu trebala biti dodijeljena nagrada u iznosu od milijun dolara, no Perelman ju je odbio. On je već ranije izjavio da ga novac i slava ne zanimaju. 2006. godine odbio je primiti i Fieldsovu medalju, svojevrsnog matematičkog Nobela koji se dodjeljuje svake četiri godine.

Grigorij Perelman (44) od djetinjstva se smatra matematičkim genijem. Diplomirao i doktorirao na Državnom sveučilištu u Sankt Peterburgu, a znanstveno se usavršavao u SAD-u. Radio je i u Institutu Steklov u Sankt Peterburgu, a prije četiri godine dao je otkaz te je sada bez posla i živi u malome stanu s majkom i sestrom, također matematičarkom. Institut Clay još nije odlučio što će učiniti s milijun dolara namijenjenih Perelmanu. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 19:41:00
http://metro-portal.hr/matematicki-genij-perelman-odbio-nagradu-od-milijun-dolara-ovaj-put-sluzbeno/43860/