Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2017. 10:31:00
DOĐITE!

Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker u HNK

Riječ je o aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića koji je četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta prilagodio izvedbi za tri klavira

Meštrović i nova interpretacija Vivaldija
Meštrović i nova interpretacija Vivaldija (Wikipedia)

Matej Meštrović, istaknuti hrvatski pijanist i skladatelj predstavit će danas, u nedjelju 15. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu barokno remek-djelo "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija u novoj energičnoj transkripciji za tri klavira u kojoj mu se pridružuju najpoznatiji hrvatski jazz pijanist Matija Dedić te turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker.

Kako se ističe u najavi, riječ je o aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića koji je četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta prilagodio izvedbi za tri klavira, prožimajući ih balkanskim, romskim i jazz ritmovima. Meštrovićevo novo čitanje Vivaldija pod nazivom "Četiri godišnja doba za tri klavira" izvode tri poznata pijanista, Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, a u zagrebačkom će HNK-u nastupiti u povodu izlaska istoimenog CD-a u distribuciji prestižnoga Naxosa i pod egidom američkog izdavača Navona Recordsa.

U novoj energičnoj transkripciji koja poput vihora donosi novo čitanje Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba', Meštrović zajedno s Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom na tri klavira (i harmonici), temeljito preispituje Vivaldijeve koncerte, u radikalnoj obradi koja prerasta u gotovo potpuno novo djelo, stoji u najavi.

Kako partitura dopušta i pokoju improvizaciju, tako i svaki od pijanista ima u njoj svoj veliki pijanistički i autorski solo, dodaje se. Kao poseban gost nastupit će američki pijanist i skladatelj Matthew Mayer, koji će solističkim nastupom uvesti publiku u koncert.

Koncert počinje u 19.30 sati.

15.10.2017. 10:31:00
http://metro-portal.hr/matej-mestrovic-matija-dedic-i-hakan-ali-toker-u-hnk/107955/