Metro-portal.hr

objavljeno 19.04.2010. 14:38:50
SVJEDOK:

Matanić organizirao večeru za prijatelje nakon ubojstva Pukanića

Za večerom se u restoranu gledala utakmica koju su povremeno prkidale izvanredne vijesti o ubojstvu

(Goran Mehkek/Cropix)

Nekoliko sati nakon ubojstva suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića prvooptuženi Robert Matanić organizirao je večeru na kojoj su bila još dvojica navodnih atentatora, Luka Matanić i Amir Mafalani, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu vlasnik restorana u Zelini Vedran Rodić koji je trojicu optuženika od ranije poznavao kao goste svog restorana.

Rodić je kazao da je Robert Matanić na dan ubojstva rezervirao stol za petero te da su na večeri ostali oko tri do četiri sata. Za večerom se u restoranu gledala utakmica koju su povremeno prkidale izvanredne vijesti o Pukanićevom ubojstvu, no, o tome se malo pričalo, kazao je svjedok, dodajući da u ponašanju svojih gostiju nije zapazio ništa neobično.

Rekao je da su bratići Matanić i Mafalani često dolazili u njegov restoran, a najčešće su razgovarali o motorima. Ponekad su se čuli i telefonom, kazao je Rodić koji na pitanje tužitelja nije precizno objasnio kako je policija prisluškujući telefone optuženika zabilježila čak 370 njegovih razgovora s Mafalanijem i 120 s Robertom Matanićem.

Večere na dan Pukanićeva ubojstva prisjetila se i Andrijana Stanić, tadašnja djevojka Roberta Matanića, s kojim je u vezi bila od sredine 2008. Kazala je da je na dan Pukanićeva ubojstva s Matanićem oko 17 sati otišla do BMW-ovog salona, a zatim na večeru.

"Za ubojstvo smo saznali u automobilu. Roberta je netko nazvao na telefon i rekao mu da je u gradu kaos jer se dogodilo ubojstvo", prisjetila se bivša djevojka Roberta Matanića. No, kazala je da Matanić pred njom nikada nije spomenuo Ivu Pukanića, dok je vijest o njegovoj smrti prokomentirao riječima: "Strašno, što se sve događa".

Svjedokinja je potvrdila da su u Matanićevom stanu u Dugavama neko vrijeme živjeli Bojan Gudurić i Željko Milovanović, optuženi kao neposredni izvršitelji atentata. U stanu su, kaže, bili jer u Zagrebu nisu imali smještaj, a s njima nije puno pričala jer je stekla dojam da i Matanić želi da što prije odu.

Ustvrdila je i da Matanić nije bio u dobrim odnosima s krunskim svjedokom Tomislavom Marjanovićem koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva, sudjelovao u pripremi atentata, ali je kasnije odlučio surađivati s USKOK-om.

Marjanović je, pojasnila je, prodao Robertovu kuću dok je on bio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i ostao mu je dužan novac. Pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kršul danas su svjedočili i prijateljica Matanićeve djevojke Marina Fijan te policajac Damir Salopek.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 21. travnja svjedočenjem trojice novih svjedoka.(hina/metro-portal)

19.04.2010. 14:38:50
http://metro-portal.hr/matanic-organizirao-veceru-za-prijatelje-nakon-ubojstva-pukanica/38180/