Metro-portal.hr

objavljeno 02.11.2008. 20:15:06
formula 1

Massi pobjeda, Hamiltonu naslov

Najmlađi prvak u povijesti

Fotografija vijesti

Britanac Lewis Hamilton u McLaren Mercedesu novi je svjetski prvak u formuli 1. Hamilton je u nevjerojatnom raspletu posljednje utrke svjetskog prvenstva, na Velikoj Nagradi Brazila na stazi Interlagos osvojio peto mjesto što mu je bilo dovoljno da sačuva prednost pred jedinim suparnikom za titulu prvaka Brazilcem Felipeom Massom u Ferrariju.

Brazilcu nije pomogla niti današnja pobjeda jer je Hamilton u posljednju utrku ušao sa sedam bodova viška i za potvrdu prvog mjesta trebalo mu je najmanje peto mjesto. Na koncu je Britanac slavio sa 98 bodova postavši najmlađi prvak u povijesti, dok je Massa zaključio sezonu sa 97 bodova.

Posljednja utrka svjetskog prvenstva donijela je veliku dramu u prvih 15 krugova, te neviđeni rasplet u samoj završnici. U posljednja tri kruga situacija se nekoliko puta promijenila i kada se već činilo kako će Hamilton ispustiti dobiveno, uspio se probiti na peto mjesto i osvojiti naslov prvaka.

Zbog jakog pljuska start je kasnio deset minuta zbog čega su sve momčadi prešla na kišne gume. Vrijeme se ubrzo smirilo i kiša je prestala padati, a najbolje je startao Massa, dok je Hamilton nakon prvog zavoja držao četvrto mjesto. Zbog sudara Davida Coultharda (Red Bull) i Nakajime (Williams) već u prvom krugu na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, a dva kruga kasnije utrka je nastavljena.

Nakon prvog ulaska u boks Hamilton je pao na sedmu poziciju i u tim trenucima svjetski prvak je bio Massa. No, već u 17. krugu mladi Britanac se probio na peto mjesto, a vrlo brzo i na četvrto mjesto koje je držao sve do nekoliko krugova prije kraja utrke. Pet krugova prije kraja je počela padati kiša nakon čega je većina vozača krenula u boks na promjene guma.

Pritom je Massa zadržao vodeću poziciju, a Hamilton je pao na peto mjesto. Za repom mu je bio Vettel u Toro Rossu i u ludoj vožnji uspio ga je dva kruga prije kraja prestići i gurnuti na šesto mjesto što je Massu ponovo gurnulo na pobjednički tron.

Kada se već činilo kako će Brazilac slaviti pred svojim navijačima, Vettel i Hamilton su prestigli Glocka u Toyoti i Hamilton je na kraju bio peti. Drugo mjesto na posljednjoj utrci sezone osvojio je Fernando Alonso (Renault), dok je treći bio Kimi Raikkonen (Ferrari).

NAJMLAĐI SVJETSKI PRVACI:

2008 Lewis Hamilton (VB) - 23 godine i 301 dan

2005 Fernando Alonso (Špa) - 24 godine i 58 dana

1972 Emerson Fittipaldi (Bra) - 25 godina i 273 dana

1994 Michael Schumacher (Njem) - 25 godina i 314 dana

1975 Niki Lauda (Aut) - 26 godina i 197 dana

1997 Jacques Villeneuve (Kan) - 26 godina i 200 dana

 (hina/metro-portal)

 

02.11.2008. 20:15:06
http://metro-portal.hr/massi-pobjeda-hamiltonu-naslov/12830/