Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2020. 13:01:00
STVARNO?

Maslinovo ulje je ključ dugovječnosti

Ranije se smatralo da crno vino ima snažniji učinak na dugovječnost i vitalnost od maslinovog ulja jer sadrži jaki antioksidans resveratrol

Znali smo!
Znali smo! (Arhiva)

Maslinovo ulje krije ključ dugovječnosti te lijek za bolesti koje su povezane sa starenjem. Rezultati istraživanja koje je trajalo osam godina objavljeno je u časopisu Molecular Cell.

Ranije se smatralo da crno vino ima snažniji učinak na dugovječnost i vitalnost od maslinovog ulja jer sadrži jaki antioksidans resveratrol koji u stanicama aktivira mehanizme zaslužne za usporavanje starosti i preveniranje bolesti.

Najnovije istraživanje pokazuje da masnoće u maslinovom ulju  također, čak i učinkovitije, aktiviraju ove mehanizme. No, nije dovoljno samo konzumirati ulje, već je bitno i vrijeme u kojem to činimo.

Učinak maslinovog ulja najveći je ako ga kombiniramo s postom, ograničavanjem unosa kalorija i vježbanjem.

"Otkrili smo da se način na koji masnoće iz maslinovog ulja djeluju tako da se prvo moraju pohraniti u lipidne kapljice pa razgraditi tijekom vježbanja ili posta, pri čemu dolazi do pozitivnih učinaka na zdravlje i dugovječnost", objašnjava u studiji njezin voditelj dr. Doug Mashek.

"Želimo razumjeti biologiju, a zatim je primijeniti na ljude. Nadamo se da ćemo promijeniti pristup liječenju i umjesto tretiranja osam različitih poremećaja, liječiti jednu. Sve su to bolesti povezane sa starenjem pa hajde da liječimo starenje", zaključuje. 

25.02.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/maslinovo-ulje-je-kljuc-dugovjecnosti/123993/