Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 15:02:22
BUDI ŠTO ŽELIŠ!

Maškare preuzimaju kontrolu nad Rijekom 17. siječnja

Peto godišnje doba za Fiumane i sve njihove goste trajat će do 17. veljače, a kao i svake godine svi su pozvani na najveću hrvatsku maškaranu feštu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)

Danas je u salonu Grada Rijeke održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno 27. izdanje Riječkog karnevala. Vladavina maškara u Rijeci ove godine traje od 17. siječnja do 17. veljače, a na predstavljanju su istaknuta tri tradicionalna nositelja programa - Izbor kraljice Riječkog karnevala (22.siječnja), Dječja karnevalska povorka (6. veljače) i Međunarodna karnevalska povorka (14. veljače).

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa zadovoljstvom je pozdravio početak još jednog Riječkog karnevala. Kao i svake godine, gradonačelnik je najavio privremeno odstupanje s kormila grada Rijeke i prepuštanje mjesta Meštru Toniju, kojem je poželio puno sreće u ovim turbulentnim vremenima. Istaknuo je važnost Karnevala za grad Rijeku i cijeli ovaj kraj te izrazio nadu da će ova, bez sumnje najmasovnije popraćena manifestacija, i ove godine oboriti sve rekorde.

Obersnel je sa žaljenjem najavio neodržavanje jednog od tradicionalnih programa - Karnevalskoga bala.  "To ne znači da odustajemo od humanitarne akcije koja prate svaki karnevalski bal", naglasio je Obersnel. Upravo stoga Grad Rijeka će ove godine inicirati humanitarnu akciju iznosom od 50.000 kuna za Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje na Kozali. Pozvao je sve riječke tvrtke i sve ljubitelje karnevala da se, usprkos krizi, pridruže ovoj donaciji i još jednom pokažu humanost Rijeke i humanitarni karakter Riječkoga karnevala. 

Gradonačelnik je na kraju obraćanja pozvao sve Riječane, stanovnike riječke okolice te općenito sve ljubitelje karnevalskih zbivanja u Hrvatskoj da uživaju u danima koji dolaze i da u čim većem broju dođu na karnevalske programe.

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa najavio je program 27. po redu Riječkog karnevala s naglaskom na tri glavne manifestacije - Izbor kraljice Karnevala, Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku. Izrazio je nadu da su svakolika događanja prošle godine bila neiscrpan izvor inspiracije za karnevalske grupe i udruge te da će se rezultati vidjeti u brojnosti i originalnosti ovogodišnje povorke.

Podsjetio je još jednom na nedavno obnovljenu web stranicu Riječkog karnevala, preko koje se od ove godine vrše prijave za povorke, s mogućnošću uploadanja raznih multimedijalnih sadržaja koje grupe po želji mogu postaviti na svoje mini-stranice koje dobiju po prijavi.

Također je objavio dolazak Karnevala na internetske društvene mreže - Facebook, Twitter i redovito praćenje Karnevala putem bloga, koje će uz glavne programe pratiti i sve ostale - 3. Croatia Carnival Snowboard Session, Maškarani auto-rally Pariz - Bakar, sve veći Carnival Party i brojne ostale.

Kao predstavnik najvjernijeg pokrovitelja Riječkog karnevala, direktor Regionalne direkcije Rijeka u Sektoru građanstva Erste banke Ante Zubović, izrazio je zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom koja ima želju pridonijeti sadržajnijem i boljem društvenom životu na području na kojem Banka posluje, a koja za rezultat ima jedan od najvećih karnevala u svijetu.

Meštar Toni je u pratnji još uvijek aktualne kraljice Karnevala Tee Kik pozvao sve na početne manifestacije - podizanje karnevalske zastave na Pašcu 17. siječnja u 18 sati te na manifestaciju u kojoj će i službeno preuzeti vlast u gradu - Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa grada 22.1. u 20 sati u Dvorani mladosti. Toni je motom Riječkog karnevala - Budi što želiš! Dođi na Riječki karneval! - zaključio konferenciju i time najbolje najavio ono što nas očekuje...

14.01.2010. 15:02:22
http://metro-portal.hr/maskare-preuzimaju-kontrolu-nad-rijekom-17-sijecnja/30673/