Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2011. 09:30:13
AVETI PROŠLOSTI NA DASKAMA

"Maršal" na pozornici splitskog HNK unatoč Kerumu i Mucalu

Mucalu nije uspjelo prazivedbu odgoditi za svibanj 2012. jer mu je ravnatelj Biennala Šipuš zaprijetio sudom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (HNK Split)

Ravnanjem maestra Ive Lipanovića ,Opera "Maršal" skladatelja Silvija Foretića, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i 26. Muzičkog biennala Zagreb, praizvedena je u jučer navečer na pozornici splitskog HNK piše Hina.

Redatelj opere je Mario Kovač, a skladatelj Silvio Foretić napisao je libreto i skladao glazbu za operu "Maršal" na temelju scenarija istoimenog filma Ive i Vinka Brešana.

Praizvedba ove opere prvobitno je bila zakazana za 16. travnja ove godine, ali je vršitelj dužnosti intendanta splitskog HNK Duško Mucalo na poticaj gradonačelnika Željka Keruma odgodio praizvedbu zbog, kako je obrazložio, haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču izrečene dan ranije, 15. travnja.

Mucalo je tada najavio da će praizvedba biti upriličena u svibnju 2012. godine, ali se odgađanju praizvedbe za sljedeću kazališnu sezonu usprotivio ravnatelj 26. Muzičkog biennala Berislav Šipuš koji je zaprijetio "pokretanjem sudskog postupka" ukoliko praizvedbe "Maršala" ne bude do kraja svibnja ove godine.

U središtu radnje ove opere su glasine da se u jednom dalmatinskom otočnom mjestu pojavio duh Maršala (Tita), nakon čega se predsjednik općine Luka, koji je i ravnatelj mjesnog hotela, počeo zauzimati za "socnostalgični turizam" i poticati organiziranje nošenja štafete i ostalih događaja koji podsjećaju na komunistička vremena kako bi privukao goste i na taj način zaradio.

Autor Silvio Foretić je izjavio da je zadovoljan praizvedbom. Ivo Brešan, koji je također nazočio praizvedbi, rekao je kako je "Maršal prva opera u svijetu koja je nastala po jednom originalnom filmu".

Vršitelj dužnosti intendanta splitskog HNK Duško Mucalo je kazao kako je praizvedba "sasvim slučajno" izvedena 25. svibnja, na negdašnji Dan mladosti. "Na 25. svibnja bili su slobodni svi protagonisti, te smo zato na taj dan upriličili praizvedbu Maršala", kazao je Mucalo.

Redatelj Mario Kovač smatra kako se opera "Maršal" gorko smije nasljeđu koje je Tito ostavio iza sebe. "Ova se opera smije ideološki zaluđenim pojedincima koji žive u 'boljoj' prošlosti, smije se novopečenim bogatašima koji su snove jednog naroda o demokraciji i pravdi pretočili u svoje novčanike, smije se nama koji smo, klackajući između komunizma i kapitalizma, odabrali najgore od oba sustava i pretvorili Lijepu Našu u tablu za popularnu društvenu igru Monopoly na kojoj pobjeđuju samo oni koji se 'snađu' i koji nemaju obzire i skrupule", kazao je Kovač.

Jedinu nepjevačku, ali naslovnu ulogu u "Maršalu" tumači Stefan Kokoškov. Ostale uloge igraju Branko Robinšak, Adela Golac Rilović, Armando Puklavec, Dinko Lupi, Marija Buzdovačić, Sveto Matošić Komnenović i drugi. Svi protagonisti su po završetku predstave nagrađeni višeminutnim pljeskom ispunjenog gledališta splitskog HNK.

26.05.2011. 09:30:13
http://metro-portal.hr/marsal-na-pozornici-splitskog-hnk-unatoc-kerumu-i-mucalu/59284/