Metro-portal.hr

objavljeno 23.08.2017. 17:16:00
STVARNO?

Mars - noći pune snježnih oluja

Crveni planet pogađaju i žestoke snježne oluje, koje se događaju nakon zalaska Sunca, zaključili su francuski znanstvenici

Oluje na Marsu nisu samo pješčane
Oluje na Marsu nisu samo pješčane (Wikipedia)

Mars ima najveće pješčane oluje u Sunčevom sustavu, to znamo već jako dugo, no francuski znanstvenici nedavno su ustanovili da Crveni planet pogađaju i žestoke snježne oluje, koje se događaju nakon zalaska Sunca. 

Po zalasku Sunca temperature se naglo spuštaju i počinju puhati snažni vjetrovi, tvrdi znanstvenik Aymeric Spiga s francuskog Sveučilišta Pierre i Marie Curie, iznoseći nova saznanja o vremenskim uvjetima na Marsu koja bi u budućnosti mogla biti od velike koristi istraživačima koji će taj planet naseliti. 

'Prvi je put otkriveno da se na Marsu noću događaju snažne snježne mećave. U istraživanju smo koristili puno sofisticiranije modele nego ranije, što nam je omogućilo da preispitamo postojeća mjerenja', kazao je Spiga. Marsova atmosfera je hladna i rijetka zbog čega se oblaci sastavljeni od čestica leda mogu formirati unatoč tomu što je količina vode u atmosferi zanemariva u odnosu na Zemljinu. Godine 2008. NASA-ina sonda 'Phoenix' otkrila je da iz tih oblaka može pasti snijeg.

Spiga je kazao da se tada vjerovalo kako čestice vode postupno i polagano padaju na tlo zbog zbog vlastite težine. No na temelju modela Marsove atmosfere i oblaka leda, znanstvenik i njegovi kolege zaključili su da snijeg zapravo izazivaju snažni vjetrovi. Umjesto nekoliko sati, pahulji treba između pet i deset minuta da padne na površinu. Spiga je istaknuo da su takvi fenomeni prostorno ograničeni te da se događaju samo u određenim razdobljima.

Čestice leda s Marsa vrlo su malene i ne nalikuju pahuljama na kakve smo navikli na Zemlji. I količina snijega koji se zadržava na tlu prilično je oskudna. 

'Da smo na površini Marsa ne bismo vidjeli debeli snježni pokrivač, nego tanku i neravnu ledenu koru. Dakle, nije moguće napraviti Snješka niti skijati', našalio se Spiga. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnome časopisu Nature Geoscience.

23.08.2017. 17:16:00
http://metro-portal.hr/mars-noci-pune-snjeznih-oluja/106894/