Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2008. 21:13:40

Marquez odlučio objaviti novi roman

Iako se bio oprostio od pisanja, kolumbijski nobelovac se predomislio

Književnik je posljednju knjigu objavio 2004. godine
Književnik je posljednju knjigu objavio 2004. godine

Dvije godine nakon što je objavio svijetu kako se oprašta od pisanja, Gabriel Garcia Marquez iznova je otkrio svoju muzu. Kolumbijski nobelovac trenutno dovršava svoj novi ljubavni roman, barem prema riječima njegovog prijatelja.

Novinar Dario Arizmendi rekao je da će se Marquezov roman pojaviti krajem 2008. godine.

- Imao sam zadovoljstvo provesti prošli vikend u Meksiku s Gabrielom i uvjeravam vas kako dovršava novi roman - rekao je Arizmedi.

Roman od 250 stranica još nema naslov jer ga je Marquez odlučio staviti kad završi knjigu. Prema riječima Arizmendija, napisao je prvu verziju koja mu se nije svidjela, pa još jednu, a tek je s petom verzijom bio zadovoljan. Gabriel Garcia Marquez je 2006. godine u razgovoru za španjolske novine La Vanguardia rekao kako je završio s pisanjem. Tada je izjavio: ‘Prošle godine prvi put u svom životu nisam napisao ni retka. Sa svojim iskustvom, mogao bih napisati roman bez ikakvih poteškoća, ali ljudi bi shvatili kako nisam pisao sa srcem’.

Strast je jačaMarquez je 2006. u razgovoru za španjolske novine La Vanguardia rekao kako je završio s pisanjem te kako bi lagao čitateljima jer ne bi pisao sa srcem. 

Često prozivan ocem magičnog realizma, što predstavlja školu latinskoameričkog pisanja koja kombinira realizam i maštu, Marquez je slavu stekao romanima ‘100 godina samoće’, za koji je i dobio Nobelovu nagradu za književnost, ‘Ljubav u doba kolere’, ‘Pukovniku nema tko pisati’ i ‘Zla kob’.

Danas 81-godišnjak, svoje je obožavatelje držao deset godina u neizvjesnosti, da bi 2004. objavio roman ‘Sjećanje na moje tužne kurve’. Roman je to o 90-godišnjem starcu koji želi proslaviti rođendan tako da oduzme nevinost mladoj djevojci. Iako kritike nisu bile odveć pohvalne, Marquez je ipak odlučio pokušati još jedanput i iznova napisati, kako je njegov prijatelj rekao, ljubavni roman. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
08.05.2008. 21:13:40
http://metro-portal.hr/marquez-odlucio-objaviti-novi-roman/6905/