Metro-portal.hr

objavljeno 02.05.2011. 14:20:00
OSOBNO MIŠLJENJE

Marković oslobođen optužbe da je diskiminirao homoseksualce

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza nepravomoćno je oslobođen optužbe da je diskriminirao gay populaciju

Fotografija vijesti

Sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jasenka Grgić u cijelosti je odbila tužbu Centra za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centra za mirovne studije koji smatraju da je čelnik HNS-a i prijašnjim izjavama dokazao da je homofobna osoba. Udruge su uz ispriku zbog diskriminirajućih izjava tražile da sud Markovića obveže da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi četiri transparenta s natpisom "Stop LGBT diskriminaciji".

No, sutkinja je zaključila da nije utvrđena izravna diskriminacija, ali i da je zbog zabrane prava na zaposlenje na osnovi seksualne orijentacije trebalo tužiti HNS, a ne Markovića koji je prijepornu izjavu dao kao čelnik te organizacije.

Marković je u odgovoru na tužbu naveo da je njegova izjava u Večernjem listu pogrješno shvaćena te da se odmah nakon objave ispričao, a njegovi odvjetnici ustvrdili su kako nije dokazana ni subjektivna ni objektivna diskriminacija, već je riječ o osobnom vrijednosnom sudu. Ocijenili su i kako je nejasno tko je točno povrijeđen Markovićevim izjavama.

Zastupnica tužitelja Lina Budak upitala je bi li bio vrijednosni sud da je čelnik HNS-a rekao da u reprezentaciji nema mjesta za muslimane. Kontra i Iskorak su zbog slične izjave nedavno tužile i izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, no i u tom slučaju je tužba odbijena uz obrazloženje da se Mamić koristio pravom slobode govora i iznosio svoje mišljenje. Udruge su najavile žalbe Vrhovnom sudu na obje prvostupanjske presude.

02.05.2011. 14:20:00
http://metro-portal.hr/markovic-oslobodjen-optuzbe-da-je-diskiminirao-homoseksualce/58381/